Wat deed de Vlaamse regering de voorbije vijf jaar? Vraag het aan AI
In de aanloop naar de verkiezingen ontwikkelde het Leuvense technologiebedrijf Data Minded een AI-chatbot om Vlaamse kiezers te helpen een bewuste keuze te maken op 9 juni.
‘Regeringsrobot’: zo heet de nieuwe chatbot die het Leuvense technologiebedrijf Data Minded uitwerkte. Die chatbot neemt beslissingen van de Vlaamse regering van de afgelopen vijf jaar onder de loep en informeert gebruikers over welke beloftes de regering al dan niet is nagekomen. Zo wil het bedrijf Vlaamse kiezers helpen om een bewuste keuze te maken in het stemhokje op 9 juni.
De chatbot speurt door de tienduizenden documenten van de Vlaamse regering van de afgelopen vijf jaar. Die legt de chatbot naast het regeerakkoord uit 2019. Gebruikers kunnen de chatbot vragen stellen zoals ‘Wat heeft de regering gedaan om het lerarentekort aan te pakken?’ of ‘Hoe ziet het stikstofdecreet eruit?’ De tool geeft een feitelijke en bevattelijk antwoord, zonder oordeel over het gevoerde beleid.
Large Language Model op vectordatabase
Alle overheidsdocumenten worden eerst opgeslagen in een vectordatabase. Die maakt het mogelijk om documenten met elkaar te vergelijken. ‘Als een gebruiker aan de Regeringsrobot een vraag stelt over een onderwerp, zoekt die de overheidsbeslissingen op die het meest verwant zijn met dat onderwerp. Vervolgens vat hij de beslissingen kort samen met behulp van een Large Language Model zoals GPT-4 van OpenAI’, vertelt Kris Peeters; niet de ex-politicus maar wel de CEO van Data Minded. ‘Tenslotte voegt de robot nog een bronverwijzing naar de originele documenten toe. Gebruikers kunnen zo altijd zelf de antwoorden van de Regeringsrobot verifiëren’, klinkt het.
Peeters maakte in aanloop naar de verkiezingen van 2014 ook al een tool die het woordgebruik van partijen in hun programma’s met elkaar vergeleek. ‘Dat was toen minder geavanceerd: mensen konden zoeken naar specifieke termen in partijprogramma’s, en nagaan hoe vaak ze gebruikt werden’, vertelt Peeters. ‘Nu hebben we er een laag artificiële intelligentie aan toegevoegd, zodat er meer mogelijkheden voor de gebruikers zijn.’
De chatbot werkt volledig gratis en is te raadplegen via regeringsrobot.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier