De helft van de werknemers maakt intussen gebruik van AI op het werk, maar zeven op de tien werkende Belgen vindt dat daar in hun organisatie nog geen duidelijke regels voor zijn. Dat blijkt uit onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta Consult bij meer dan 2.000 werknemers en 500 bedrijven in ons land.
Op 2 februari traden de eerste maatregelen van de Europese AI-verordening in werking in ons land. Die legt uniforme regels op voor het gebruik van AI op de Europese werkvloeren. Zo moeten werkgevers de AI-geletterdheid bij hun werknemers waarborgen, onder meer door opleidingen aan te bieden, én zijn bepaalde AI-toepassingen verboden.
‘Werkgevers beseffen dat ze mee verantwoordelijk zijn voor de digitale geletterdheid van hun werknemers, maar het blijft voor veel bedrijven zoeken om de Europese verordening in de praktijk te brengen’, klinkt het bij Acerta Consult.
De helft van de Belgische werknemers gebruikt inmiddels AI-toepassingen voor zijn of haar job. 10,2 procent doet dat dagelijks, 15,1 procent wekelijks, nog eens 10,5 procent maandelijks en 12,8 procent minstens enkele keren per jaar. Tegelijk vinden zeven op de tien werkende Belgen dat er nog onvoldoende richtlijnen bestaan rond AI zijn op de werkvloer. 43,1 procent weet zelfs niet of hun werkgever AI-tools toestaat op het werk. Toch staan de meeste bedrijven positief ten opzichte van het AI-gebruik: 53,3 procent staat AI-tools toe onder voorwaarden, 34,6 procent staat ze toe zonder beperkingen en slechts 12,2 procent verbiedt alle AI-tools.
België in de top drie
‘Uit een analyse van Eurostat-data bleek al eerder dat België in de top drie staat wat het gebruik van AI in ondernemingen betreft’, zegt Ellen Van Grunderbeek, juridisch experte bij Acerta Consult. ‘Transparante communicatie over de AI-toepassingen die de werkgever toelaat en verbiedt, de voorwaarden die daaraan gekoppeld zijn en de toezichtpersoon die ze kunnen aanspreken, zijn belangrijke assen van AI-beleid binnen de organisatie. Die kan de vorm aannemen van een AI-policy waarnaar werkgever en werknemer kunnen teruggrijpen.’
Volgens de EU-verordening moeten werkgevers hun personeel voorbereiden op de AI-evolutie. De meeste ondernemingen zijn daarmee bezig, concludeert Acerta: 40,2 procent bood vorig jaar opleidingen rond AI aan en 24,1 procent plant dat dit jaar te doen. Toch heeft 35,7 procent nog geen AI-opleidingen gegeven en bestaan er bij die ondernemingen ook geen plannen voor het organiseren van trainingen over AI-tools.
Bij werknemers is er duidelijk veel animo om bij te leren over de verschillende toepassingen van kunstmatige intelligentie. Liefst zestig procent van hen geeft aan geïnteresseerd te zijn in opleidingen rond het gebruik van AI op het werk.