
Europese consumenten gebruiken steeds vaker een AI-assistent
De Europese consument maakt steeds meer gebruik van AI voor activiteiten als winkelen, reizen en het maken van financiële beslissingen. Dat blijkt uit een onderzoek van Adobe Analytics.
Het onderzoek van Adobe, dat zelf tools uitbrengt om AI agents te bouwen, is gebaseerd op 2.000 respondenten uit het Verenigd Koninkrijk en 1.000 deelnemers uit Duitsland en Frankrijk. Daaruit blijkt dat 73 procent van die Europese consumenten ooit al eens een AI-assistent raadpleegde. 24 procent van hen doet dat zelfs dagelijks, 26 procent regelmatig.
Meer surfen, maar niet meer kopen
Meer dan een derde (35 procent) gebruikt AI voor zijn online aankopen – ruim 73 procent daarvan ziet het als zijn belangrijkste bron van productonderzoek. 31 procent plant zijn reizen met behulp van AI, één vierde raadpleegt de technologie voor financiële beslissingen. Consumenten hebben wel heel veel vertrouwen in zo’n assistent, want maar liefst 37 procent volgt zijn monetaire aanbevelingen zonder extra controle.
Een stijging van het gebruik van een AI-assistent leidt trouwens niet noodzakelijk tot meer directe aankopen. Shoppers die via AI bij een retailer terechtkomen, spenderen volgens Adobe 23 procent meer tijd op een website, maar zijn 38 procent minder geneigd om een aankoop te verrichten dan niet-AI-gebruikers. Zo wordt artificiële intelligentie vaak gebruikt louter om producten te vergelijken.
De jongere generaties voelen zich het meest vertrouwd met een AI-assistent. 90 procent van de Gen Z’ers gebruikte minstens al één keer een tool als ChatGPT, waarvan bijna de helft regelmatig (41 procent).
AI-agent
Met de toenemende integratie van AI in mobiele apparaten en e-commerceplatforms wordt AI alleen maar alledaagser, zo schrijft Adobe Analytics. Zo heeft 77 procent van de consumenten al eens een AI-agent ingezet. Die gaat nog een stapje verder dan een AI-assistent en is proactiever en autonomer. Twaalf procent maakt al gebruik van zo’n tool in het dagelijks leven, 30 procent verwacht dit binnen een jaar te doen.
In samenwerking met Dutch IT Channel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier