ASML en Samsung tekenen deal tijdens bezoek Koreaanse president

Boven: de Koreaanse president Yoon Suk Yeol en de Nederlandse koning Willem-Alexander, onderaan Samsung-topman Lee Jae-yong en ASML-CEO Peter Wennink. © ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP/AFP via Getty Images

Chipmachinefabrikant ASML en Samsung willen gezamenlijk ongeveer 700 miljoen euro investeren in de bouw van een nieuw onderzoekscentrum in Zuid-Korea. Daarin gaat dan gewerkt worden aan onderzoek naar chiptechnologie met behulp van de modernste chipmachines.

Hierover heeft ASML dinsdag een overeenkomst getekend, tijdens het bezoek van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol aan de chipmachinefabriek in Veldhoven. Daarbij was ook Samsung-topman Lee Jae-yong aanwezig.

Tijdens het bezoek zijn meerdere deals gesloten. Zo kwam ASML met de Zuid-Koreaanse chipmaker SK Hynix overeen om samen te werken aan een aantal duurzame projecten.

Onderwijs

Daarnaast zijn afspraken gemaakt voor de oprichting van de Korea-Netherlands Advanced Semiconductor Academy. Daardoor krijgen Koreaanse studenten met een chipspecialisatie de kans om in Nederland onderwijs te volgen. Dit zou hen ook moeten helpen bij het bedienen van de geavanceerde apparatuur van ASML.

De Zuid-Koreaanse president werd dinsdag de eerste buitenlandse leider die de streng beveiligde cleanroom van ASML, waar wordt gewerkt aan zeer complexe technologie, bezocht. Yoon, die dinsdag is begonnen aan een staatsbezoek aan Nederland, wil graag de banden tussen de Nederlandse en Zuid-Koreaanse chipindustrie versterken.

Chinese concurrentie

Volgens de president is de chipsector strategisch belangrijker dan ooit door de toenemende concurrentie uit China. Daarom is het bezoek aan Nederland extra belangrijk, aldus Yoon.

ASML groeide afgelopen jaren uit tot het grootste beursbedrijf van Nederland. De onderneming speelt een centrale rol in de wereldwijde chiptoeleveringsketen. Zo heeft ASML een monopolie op bepaalde productieprocessen die onmisbaar zijn voor de productie van de meest geavanceerde chips. De apparatuur voor halfgeleiders wordt gebruikt om chips te maken voor uiteenlopende toepassingen zoals smartphones, servers, elektrische auto’s en geavanceerde militaire apparatuur.

Partner Content