Belgische bedrijven gaan expertise rond quantum computing delen

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Verschillende Belgische spelers, waaronder de Cronos Groep, Belfius, Proximus, Smals en imec, gaan samenwerken rond quantum computing.

Onder de naam Quantum Circle slaan verschillende bedrijven en onderzoeksinstellingen de handen in elkaar om zich samen voor te bereiden voor het kwantumtijdperk. De spelers omschrijven zich als voorstanders van de technologie die door samen te werken een investeringsklimaat en ecosysteem willen scheppen.

Dat wil zeggen dat ze samen een toeleveringsketen kunnen vormen, inzetten op samenwerkingen met de academische wereld of onderzoek tussen de publieke en private sector. Een van de uitdagingen daarbij is om de toepassingen met grote maatschappelijke impact te identificeren.

Naast bovenstaande leden doen ook Agoria, Agence du Numérique, Cenaero, Dual & Day, EY, het ministerie van Binnenlandse Zaken, IBM, imo-imomec (de onderzoeksinstelling tussen imec en de UHasselt), Firgun Ventures, iQrypto, Plastic Omnium, quindata.io, Start it @ KBC, Tomorrow Lab de Vlaamse Overheid en het Vlaams Supercomputer Centrum mee.

Vier domeinen

Daarbij wordt naar vier domeinen gekeken: cryptografie, simulaties, optimalisaties en machine learning. Tegelijk zijn er ook enkele subomeinen: computing, communicatie en sensing. Bij dat laatste gaat het over geavanceerde IoT-toepassingen waarbij de specifieke eigenschappen van quantumtechnologie worden ingezet.

De groep benadrukt dat zowel onze buurlanden als andere Europese landen vandaag volop bouwen aan ecosystemen in dit domein, maar dat zo’n initiatief op een paar losse samenwerkingen na in ons land ontbreekt. Naar eigen zeggen heeft Quantum Circle daarbij al meer dan honderdtwintig use cases geïdentificeerd waar quantumcomputing van toepassing kan zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content