Chinese wetenschappers claimen encryptiekraak met quantum computer

Een D-Wave Systems Advantage kwantumcomputer bij Jülich in Duitsland. © Lukas Schulze/Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Een team Chinese wetenschappers zegt dat het algoritmes gebruikt voor encryptie kan kraken met behulp van een kwantumcomputer. Op lange termijn kan die technologie onze huidige encryptiestandaarden doorbreken.

Het onderzoek werd geleid door Wang Chao van de universiteit van Shanghai. Het peer reviewed paper van hem en zijn team werd intussen gepubliceerd in het Chinese Journal of Computers, zo meldt de Chinese krant South China Morning Post.

Veel technische details worden nog niet genoemd, maar de onderzoekers zeggen dat ze met een kwantumcomputer de Present, Gift-64 en Rectangle Algoritmes met succes konden aanvallen.

Dat zijn onderdelen van de SPN-structuur (Substitutions-Permutation Network). Die structuur wordt gebruikt in AES (advanced encryption standards) wat een vaak gebruikte encryptiestandaard is, vaak gevolgd door een blokgrootte (bijvoorbeeld AES-256). De gebruikte quantumcomputer is een D-Wave Advantage van het Canadese D-Wave Systems.

Quantum computing is een nieuwe vorm van computerberekeningen. De technologie wordt al decennia onderzocht maar krijgt de laatste jaren een meer concrete vorm waarbij de rekenkracht van zulke machines stilaan toeneemt. Maar van praktisch bruikbare toepassingen is op dit moment amper sprake.

Waar experts het wel over eens zijn is dat, eens de machines verder ontwikkeld zijn, kwantumcomputers kunnen gebruikt worden om encryptie te omzeilen. Hun rekenkracht zal op dat moment veel sterker zijn dan het niveau van versleuteling waarmee algoritmes om bestanden of verbindingen te beveiligen vandaag zijn uitgerust.

Loopt uw verbinding nu gevaar?

Wil dat zeggen dat die beveiliging vandaag al op de helling staat? Neen. Het gaat op dit moment om een onderzoek in specifieke omstandigheden, (nog) niet over een breed beschikbaar systeem dat hackers zomaar kunnen inzetten. Maar het is wel een stap richting het doorbreken van encryptie.

Het goede nieuws is dat er vanuit de sector ook al enige tijd wordt nagedacht over post-quantum encryptie. Technieken die ook na de doorbraak van quantum computing de veiligheid kunnen garanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content