Collect&Go zet slimme zelfrijdende voertuigen in distributiecentrum in

© Colruyt Group
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Collect&Go, de online boodschappendienst van Colruyt Group, zet in hun distributiecentrum in Londerzeel autonome voertuigen in om verse producten op te halen.

Je bestelt al eens online een winkelmand vol boodschappen bij Colruyt? Weet dan dat die boodschappenboxen van Collect&Go mogelijk (deels) gevuld werden door slimme zelfrijdende voertuigen in het distributiecentrum. Dat geldt uiteraard niet voor de afhaalpunten van Collect&Go waar medewerkers uit de aanpalende Colruyt-winkel je boodschappen uit de rekken halen. ‘We hebben twee Collect&Go distributiecentra waar de boodschappen al dan niet, of soms gedeeltelijk – afhankelijk van de locatie van het afhaalpunt en de aard van de bestelling – in onze blauwe boxen gestopt worden’, zegt Hanne Poppe, woordvoerder bij Colruyt.

20% efficiëntiewinst

In het distributiecentrum in Londerzeel werken de 260 medewerkers voortaan zij aan zij met SDV’s: Self Driving Vehicles. Dat doet Collect&Go samen met Colruyt Group Smart Innovation, het innovatieteam van de groep. De SDV navigeert autonoom door het magazijn en leidt de medewerkers naar de juiste locaties voor het verzamelen van artikelen. Elke SDV toont op een scherm de lijst van te verzamelen producten en bepaalt automatisch de meest efficiënte route. Dat zou een efficiëntiewinst van 20% betekenen in de versafdeling van het distributiecentrum, in combinatie met een lagere foutenlast.

De innovatieafdeling bij Colruyt heeft ondertussen al wat ervaring op het gebied van SDV’s opgebouwd. Zo was er in 2023 al een test met een onbemand voertuig voor thuisleveringen door Collect&Go en de ontwikkeling van zelfrijdende pallettrucks samen met STILL. Tegen eind juni zullen er ook negen zelfrijdende pallettrucks in distributiecentrum Dassenveld van Colruyt Group in Halle rondrijden: nu zijn er dat nog drie. Het is de bedoeling dat er nog dit jaar ook andere distributiecentra voorzien worden van de trucks.

Ook test met zelfrijdende tractor

Colruyt is in het Oost-Vlaamse Deinze ondertussen ook gestart met het uittesten van een elektrische, zelfrijdende tractor. Het voertuig zal in een boomgaard maaien, spuiten en fruit transporteren. Een primeur in Europa, zegt de Amerikaanse constructeur Monarch. De hoogtechnologische tractor kan een reeks taken uitvoeren zonder landbouwer achter het stuur. In de VS rijden al een 400-tal zelfrijdende tractoren, maar in Europa is er nog geen goed wettelijk kader, zegt de producent. De tractor rijdt daarom op een privé-terrein. De Monarch MK-V werd onder meer al getest in appelkwekerij Wolfcarius en een wijngaard van Colruyt Group in Frasnes-lez-Anvaing, waar hij het gras maait tussen de smalle gangen van de wijnranken. Colruyt ziet potentieel in de nieuwe technologie, al beklemtoont het bedrijf dat het gaat om een test en er geen investeringen in het vooruitzicht staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content