Ons land heeft zijn eerste open kwantumverbindingen

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De eerste open Quantum Key Distribution-verbindingen zijn in België uitgerold. Het netwerk moet veilige communicatie kunnen voorzien voor de toekomst.

BeQCI heeft de eerste drie verbindingen gelegd voor een breder Quantum Key Distribution-netwerk (QKD). Het consortium wil in ons land een eerste open kwantuminfrastructuur uitrollen en heeft hiermee een stevige stap in die richting gezet.

Quantum Key Distribution of QKD is een nieuwe vorm van cryptografie, die gebaseerd is de principes van kwantumtechnologie. Daar hoort bijvoorbeeld bij dat je bepaalde gebeurtenissen niet kunt observeren, of dat data niet kunt kopiëren zonder dat anderen dat merken. Het idee achter de netwerken is dat ze via die technologie informatie veilig kunnen doorsturen, ook in een toekomst waarin kwantumcomputers de huidige systemen voor versleuteling kunnen breken.

Drie verbindingen

Een QKD receiver chip © imec

Het project heeft nu drie verbindingen gelegd, waarvan een eerste tussen twee campussen van UGent. Een tweede verbinding ligt tussen Redu en Transinne en zal worden gebruikt door het Europees Ruimteagentschap (ESA) en het Centre d’Excellence en Technologies de l’Information et de la Communication (CETIC) om de overdracht van IoT-gegevens te beveiligen. Tot slot zal een derde verbinding, die twee datacenters van Belnet verbindt, worden gebruikt voor interne beveiligde gegevensoverdracht.

Het consortium BeQCI begon vorig jaar al met een eerste testnetwerk. Belnet, het Belgisch nationaal onderzoeksnetwerk, heeft ondertussen de infrastructuur op poten gezet en heeft samen met imec en UGent de eerste QKD-verbindingen uitgerold.

Quantum computing

Kwantumnetwerken zitten nog grotendeels in de testfase, waarbij organisaties en bedrijven een eerste teen in het water steken. Eerder legden bijvoorbeeld ook Proximus en Nokia al een eerste hybride QKD-lijn aan. Het netwerk van Belnet zal ook voor anderen openstaan, zegt Karel Dumon, onderzoeker bij imec en projectmanager van BeQCI in een persbericht: ‘De gerealiseerde infrastructuur biedt de mogelijkheid om al in een vroeg stadium praktijkervaring op te doen met QKD-technologie voor ultraveilige gegevensoverdracht tussen bijvoorbeeld overheidsinstellingen, banken of ziekenhuizen. Onze infrastructuur staat nu open voor nieuwe eindgebruikers om zelf de praktische bruikbaarheid van de verschillende QKD-systemen en protocollen voor QKD te evalueren.’

BeQCI is de Belgische tak van een breder Europees project, de EuroQCI, die tot doel heeft om een Europees kwantumcommunicatienetwerk te ontwikkelen. Op langere termijn moet dat dienen als backbone voor netwerk van kwantumcomputers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content