Gmail-bedenker: ‘Ontwikkeling Google AI loopt achter door behoudzucht’

'Kartelonderzoek Google door justitie VS'
Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Dat de ontwikkeling van generatieve AI bij Google traag loopt, komt door een gebrek aan durf. Dat zegt Paul Buchheit, die ooit Gmail voor het bedrijf bedacht.  

Buchheit zei één en ander in een recente aflevering van de ‘Y Combinator Startup’-podcast. De ingenieur, die Google in 2006 verliet, beweerde dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie werd afgeremd door andere overwegingen. ‘Ik denk dat ze vooral hun zoekmonopolie wilden beschermen en behouden,’ zegt hij in de podcast. Volgens hem gebeurde dat nadat oprichters Larry Page en Sergey Brin hun rol bij Google verkleinden.

In een artikel op technewsworld merkt Ross Rubin, hoofdanalist bij adviesbureau Reticle Research op dat Google niet het enige techbedrijf was dat verrast werd door de enorme populariteit van ChatGPT, maar dat had het wel meer te verliezen had bij de ontwikkeling. ‘Aangezien Google’s business voor zo’n hoog percentage wordt gedreven door zoek- en advertentie-inkomsten, is het voor hen belangrijker dan voor Apple of Amazon dat ze generatieve AI kunnen inzetten op een manier die de zoekbusiness beschermt of uitbreidt,’ zei hij.

Juiste antwoorden

Buchheit wees erop dat Google goede redenen had om zich zorgen te maken dat AI zijn zoekgoudmijn zou doen instorten. ‘Als je mensen echt het juiste antwoord geeft, hoeven ze immers niet op een hele pagina vol advertenties te klikken’, legde hij uit. En van die spanning tussen windstgevendheid en het geven van de juiste antwoorden is het bedrijf zich al van bij het begin bewust: ‘Er is altijd een verleiding dat als je je resultaten slechter maakt, mensen op meer advertenties zullen klikken. En AI heeft het potentieel om dat te verstoren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content