Orange en Cisco willen netwerkapparatuur zuiniger laten werken

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Orange Business en Cisco gaan samenwerken om hun ecologische voetafdruk beter in kaart te brengen en te verkleinen. Dat wil zeggen dat oude hardware wordt herbruikt, maar ook dat ‘always on’ niet langer de standaardopstelling is.

In eerste instantie gaat het om een Memorandum of Understanding om elkaar te helpen. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat beide spelers data gaan delen om gezamenlijke uitstoot beter in kaart te brengen. Denk daarbij aan Cisco-apparatuur dat wordt geïmplementeerd door Orange bij een eindklant. Zowel de toestellen als de installatie of het beheer hebben een impact, maar spelers kennen die niet altijd van elkaar, wat een berekening van de voetafdruk moeilijk maakt. Tegelijk zullen de twee vaker inzetten op refurbished apparatuur via het programma. 

Beide spelers zien de aankondiging vandaag niet als een eindpunt, maar benadrukken dat het een begin is voor meerdere samenwerkingen langs beide kanten.

Werkt als het nodig is

Tot slot werken de twee ook samen om apparatuur niet standaard altijd aan te laten staan als dat niet nodig is. Dat zorgt immers voor onnodig stroomverbruik. Samen werken ze nu aan oplossingen om die capaciteitsverspilling tegen te gaan.

Op MWC, de telecombeurs die deze week in Barcelona doorgaat, heeft Orange daar enkele demo’s rond. In de eerste zien we een WebEx meetingruimte waar zaken zoals airconditioning of lichten automatisch aan gaan wanneer er een meeting begint. Wordt er na een tijdje geen activiteit in de ruimte gemeten, dan zullen ook schermen worden uitgeschakeld. Dat gebeurt nu met WebEx, maar kan volgens Orange ook perfect met Teams of andere vergadersoftware. Orange voorziet de data en het dashboard, in combinatie met hardware van Cisco.

Daar een exacte besparingsbelofte op plakken doet Orange Business liever niet. ‘Dat hangt sterk af van het gebouw en hoe het werkt, dus ik waag me liever niet aan veronderstellingen’, zegt Guillaume Chabas, Hoofd Innovatie & partnerships bij OBS. ‘Maar denk gewoon al aan hoeveel stroom je smartphone meer verbruikt als het scherm de hele tijd aan blijft. Dan weet je dat schermen in kantoren ‘s nachts uitschakelen, of wanneer er niemand in een ruimte zit, een verschil kan maken.’

Dat een Frans bedrijf net met die aanpassing komt is geen verrassing. De Franse overheid heeft al ruim tien jaar regels tegen bedrijven die in hun kantoren of uitstalramen na sluitingstijd de schermen aan laten staan.

Vol Vs. leeg stadion

In een tweede demo gaat het om de Orange Velodrome, het stadion van Marseille waar 1.041 access points hangen om fans te connecteren. Maar de achterliggende netwerkapparatuur is oud. Ze werkt, maar er zijn geen API’s of andere middelen om meer controle over het netwerk te krijgen.

Daar komen OBS en Cisco met een NUC (een kleine pc) die op de architectuur kan worden aangesloten om het netwerk beter te besturen en beheren. “In principe kan dit zelfs vanuit de cloud.

Hier gebeurt activatie niet op basis van sensoren, maar eerder handmatig. “Er zijn altijd wel mensen aanwezig in het gebouw dus dan zouden die permanent het netwerk activeren. Maar die hebben geen wifi nodig in het hele stadion,’ legt Chabas uit.

1/1

1/1

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content