Intel heeft eerste 1,8 nanometer chips klaar
Intel zegt dat het haar eerste chips op basis van het 18A-proces klaar heeft. Ze kunnen succesvol een pc opstarten en worden volgend jaar op grote schaal geproduceerd. Concurrenten zitten momenteel nog op 3 nanometer.
Het gaat om Intel 18A, de naam die het bedrijf geeft aan zijn chips die op 1,8 nanometer worden geproduceerd. Die architectuur zal opduiken in Panther Lake (pc’s) en Clearwater Forest (servers). Intel meldt dat de eerste chips hiervan de fabriek hebben verlaten en zonder speciale aanpassingen besturingssystemen kunnen opstarten. Dat is een indicatie dat de chips goed werken.
De 18A chips zullen in de eerste helft van 2025 zowel opduiken in Intel’s eigen processors als bij externe klanten via haar foundry services. Intel maakte lange tijd enkel chips voor zichzelf, maar gooide dat roer intussen om. Intels grootste sectorgenoten, AMD of Nvidia, ontwerpen hun eigen chips, maar laten ze produceren door TSMC, dat dan weer zelf niet ontwerpt maar zich toelegt op de pure productie van chips.
Verkleinen om groter te worden
De sprong naar 1,8 nanometer is om twee redenen belangrijk. Dat getal slaat op de omvang van de (miljarden) transistors in een chip. Hoe kleiner die kunnen geproduceerd worden, hoe meer transistors er op een chip passen en hoe stroomzuiniger die is. Wil Intel grote stappen vooruit zetten, dan moet het kunnen verkleinen.
De 18A chips zijn ook voorzien van RibbonFET en PowerVia. RibbonFET geeft meer controle over de elektrische stroom in het transistorkanaal, waardoor onderdelen kleiner kunnen gemaakt worden met minder energielekkage. PowerVia optimaliseert de route van het signaal door stroomvoorziening van de voorkant van een wafer te scheiden, wat voor meer energie-efficiëntie moet zorgen.
De tweede reden is concurrentie. TSMC, de grootste chipproducent ter wereld, zit momenteel nog op 3 nanometer. Bijgevolg zitten klanten van TSMC (AMD, Nvidia, Apple, Arm, Broadcom, Qualcomm…) ook op 3 nanometer. Voor Intel is het daarom belangrijk om te tonen dat het nog steeds mee kan in de race.
In die race struikelde het bedrijf de afgelopen jaren meermaals. Het moest enkele jaren terug de productie van 10 nanometer chips uitstellen waardoor het achterop liep. Maar ook productiefouten, het missen van de mobiele trend (smartphones, tablets) en het verlies van Apple als klant duwden de ooit legendarische (en vandaag nog steeds enorme) chipfabrikant wat in het verdomhoekje.
Als het haar 1,8 nanometer chips effectief in 2025 zonder veel obstakels op de markt krijgt, dan is dat een boost voor zowel de inkomsten als de reputatie van de chipmaker.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier