KU Leuven gaat nauwer samenwerken met TU Eindhoven rond chips
De twee universiteiten willen hun gezamenlijk onderzoek rond microchip engineering versterken.
KU Leuven, met imec, en TU Eindhoven, met de nabijheid van chipmachinebouwer ASML, liggen allebei in belangrijke regio’s voor chipproductie, en die twee halfgeleiderpioniers zullen ook nauw worden betrokken bij de verder uitgebreide samenwerking.
In de praktijk komt er via de nieuwe deal een gezamenlijk gefinancierd fondsenprogramma voor doctoraten. Dat moet kandidaten stimuleren om onderzoeksprojecten te starten rond halfgeleiders in gebieden als AI, mechatronica, softwareontwikkeling, materiaalkunde, plasmafysica, heterogene integratie en optica, zo schrijft KU Leuven.
Chips Act
Daarnaast komen er ook subsidies en initiatieven rond gezamenlijke mastertrajecten. ‘In zo veel opzichten spreken wij dezelfde taal. Ik ben heel blij dat we verder kunnen bouwen op onze vertrouwensband, onze geografische nabijheid en op lopende samenwerkingen met TU/e om onze regio verder te positioneren als de ruggengraat van het Europese halfgeleiderslandschap,’ zegt rector Luc Sels van KU Leuven in een persmededeling.
De overeenkomst komt er deels in het kader van de European Chips Act, die de positie van de EU moet verbeteren in de wereldwijde chipsrace. KU Leuven tekende eerder ook al intentieverklaringen om AI-onderzoek en onderwijs in België, Nederland en Duitsland verder te stimuleren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier