Meta demonstreert met Orion het prototype van zijn eerste ‘volwaardige’ AR-bril

Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Meta heeft Orion voorgesteld. Dat moet zijn eerste volwaardige augmented realitybril worden. Het prototype komt echter niet in de verkoop.

Het apparaat dat Meta woensdag onthulde lijkt op een ‘gewone’ bril, maar dan één die met microledprojectors AR-beelden op de lenzen projecteert. Die zitten in het montuur verwerkt, en brengen hun beeld in het gezichtsveld van de gebruiker via optische golfgeleiders in de lenzen, die gemaakt zijn uit silicumcarbide. Dat materiaal is niet alleen licht, maar laat door zijn hoge lichtbrekingsindex ook toe om meer beeld te vullen. De bril moet gekoppeld worden aan een draadloos verbonden ‘compute puck’ die het rekenwerk levert.

Bij de bril komt ook een ‘neuraal polsbandje’, dat de ‘handsignalen’ van de gebruiker herkent via elektromyografie, en op die manier als controller voor de interface dient. Zo kan het detecteren wanneer gebruikers hun duim en wijsvinger tegen elkaar drukken, zegt The Verge, dat de bril kon uitproberen. De interface kan voor een deel ook bediend worden met de ogen.

Inzetten op AR en AI

Orion kan verschillende apps draaien, zoals WhatsApp en Messenger. Volgens Meta kan de bril ook ingezet worden bij videobellen, waarbij het contact aan de andere zijde dan een avatar van de Orion-gebruiker ziet. Verder ziet het bedrijf Orion vooral een rol spelen in AR-content en AI. Zo demonstreerde het bij de presentatie hoe AR-beelden dankzij zeven geïntegreerde camera’s met de juiste diepte bovenop de echte wereld kunnen worden geprojecteerd. Het stelde ook zijn AI-assistent in combinatie met Orion voor.

Maar vooralsnog gaat Orion niet in de verkoop, zo bevestigt Meta. Daarvoor is het voorlopig te complex en te duur om te produceren. Aan de andere kant zegt het wel dat de bril ‘meer dan een onderzoeksproject is’, en dat het ‘representatief’ is voor iets dat aan de consument geleverd zou kunnen worden. Het bedrijf wil het concept nu eerst intern doorontwikkelen. Wordt vervolgd?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content