China test grootste vrachtdrone

Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Een Chinese dronebouwer test een drone die 3.2 ton vracht kan vervoeren. De eerste testvlucht is een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van onbemand vrachtvervoer.  

De Chinese krant Hunan Daily meldt dat dronebouwer Hunan Shanhe Huanyu Aviation Technology uit de zuidelijke provincie Hunan vrijdagochtend een testvlucht uitvoerde met de onbemande SA750U. Het toestel, dat tot 7.300  meter hoog kan en 2.200 kilometer ver, vloog veertig minuten lang door het luchtruim.

Sinds China de beperkingen van het luchtruim heeft versoepeld, voeren dronefabrikanten het aantal testvluchten op. Daarenboven hebben de Chinese overheden stimuleringsmaatregelen uitgerold om een industrie van vluchten op lage hoogte te creëren die volgens hen tegen 2030 2 biljoen waard kan zijn. In een rapport van eerder dit jaar identificeerde de Chinese regering de economie op lage hoogte voor het eerst als een nieuwe groeimotor, waarbij verticale mobiliteit wordt gezien als een ‘nieuwe productieve kracht’ voor sectoren zoals passagiers- en vrachtvervoer.

Korte levertijden

Eerder deze maand testte een fabrikant uit Sichuan al een drone met een laadvermogen tot 2 ton. Twee maanden geleden deed Aviation Industry Corp of China hetzelfde met één die slechts 700 kilogram kon dragen. Insiders uit de Chinese industrie denken dat vrachtdrones kortere levertijden en lagere transportkosten beloven. Ze kunnen ook opstijgen of landen op plaatsen waar conventionele luchtvaartinfrastructuur ontbreekt, zoals op daken in dichtbebouwde steden.

China is al begonnen met commerciële leveringen per drone. Afgelopen voorjaar begon een bedrijf van bezorggigant SF Express met het vervoeren van vers fruit van het eiland Hainan naar Guangdong.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content