Maak kennis met de Nederlandse focusflitser: 430 euro boete voor gsm’en achter stuur

De eerste Nederlandse focusflitser, ter hoogte van Den Haag. © ANP / ANP

De focusflitser, zo heet het nieuwe toestel dat in Nederland wordt ingezet om bestuurders te betrappen die achter het stuur hun gsm gebruiken. Wie gesnapt wordt, krijgt een boete van 430 euro. ‘We pleiten al jaren om zulke technologie ook in België te gebruiken’, reageert het verkeersinstituut Vias.

Na een testperiode werd de eerste focusflitser begin deze week aangezet in de Nederlandse stad Den Haag. Het apparaat heeft een camera die kan detecteren of iemand een mobiele telefoon vasthoudt. De foto’s die de camera maakt, worden nog eens gecontroleerd door een bevoegd persoon. De bedoeling is om uit te breiden tot vijftig focusflitsers, die telkens op anders plaatsen in Nederland kunnen worden ingezet.

Vragende partij

‘Afleiding achter het stuur, vaak door gsm-gebruik, blijft een van de belangrijkste doodsoorzaken in het verkeer’, zegt Vias-woordvoerder Stef Willems. ‘Het verhogen van de pakkans, zeker op gevaarlijke punten zoals wegenwerken, kan leiden tot minder ongevallen.’

Het verkeersinstituut is dan ook al jaren vragende partij om gsm-gebruik achter het stuur op te sporen met camera’s. Vijf jaar geleden liep er al eens een test van twee maanden aan de Oosterweelwerken in Antwerpen. ‘Daarbij werden per rijstrook en per uur tot veertien overtredingen vastgesteld, ook door vrachtwagenchauffeurs’, aldus Willems.

De Vias-woordvoerder benadrukt dat de privacywetgeving niet moet worden aangepast. ‘Die GDPR-wetgeving is in heel Europa hetzelfde. Nederland heeft dergelijke camera’s en ook Frankrijk wil er installeren, dus dan moet dat ook in België kunnen’, klinkt het. ‘Wel moet er natuurlijk goed beschreven worden hoe er met de gegevens wordt omgegaan.’ Ook is er een aanpassing nodig van de wegverkeerswet.

‘Beleidsprioriteit’

De federale regering heeft plannen met gelijkaardige camera’s. ‘Een wettelijk kader, met respect voor alle geldende privacyregels, moet het mogelijk maken om het gebruik van de telefoon achter het stuur vast te stellen met behulp van een onbemand automatisch werkend toestel’, zo staat in het regeerakkoord.

‘Het is een duidelijke beleidsprioriteit’, reageert het kabinet van minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke (Les Engagés). Wat privacybedenkingen betreft, wijst hij er onder meer op dat de camera’s geen gebruikmaken van gezichtsherkenning, dat foto’s waarop géén overtreding te zien is automatisch worden gewist, en dat beelden met een overtreding steeds nog eens gecontroleerd worden door een agent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content