Trump wil weg vrijmaken voor zelfrijdende auto’s

© Tesla
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Zelfrijdende auto’s kunnen in de Verenigde Staten binnenkort mogelijk makkelijker de weg op. Trumps team zou prioriteit geven aan nieuwe regels voor zelfstandig sturende voertuigen. Daarmee lijkt de nieuwe Amerikaanse regering tegemoet te komen aan wensen van Tesla-topman Elon Musk.

Een federaal kader voor autonoom rijdende wagens moet een van de prioriteiten worden van het Amerikaanse ministerie van Transport, zo bericht het financiële persbureau Bloomberg op basis van bronnen dicht bij het dossier. Indien de nieuwe regels auto’s zouden toelaten die rijden zonder menselijke controle, zou dat in het voordeel zijn van de Amerikaanse producent van elektrische wagens Tesla en eigenaar Elon Musk, een van de belangrijkste medestanders van de nieuwe Amerikaanse president.

Musk heeft bij Tesla sterk ingezet op zelfrijdende technologie en kunstmatige intelligentie. Hij kondigde in oktober plannen aan om vanaf 2026 grote aantallen zelfrijdende Tesla-robotaxi’s te produceren. Maar de huidige Amerikaanse regelgeving bevat aanzienlijke obstakels voor dergelijke plannen. Zo is er nu nog een plafond voor de inzet van deze voertuigen. Ingewijden hebben Bloomberg laten weten dat Trumps regering de regels opnieuw wil bekijken.

Aandeel

Beleggers lijken erg enthousiast. In de zogeheten voorbeurshandel op Wall Street won het aandeel Tesla maandag meer dan 8 procent. Op de financiële markten werd al verwacht dat Tesla zou profiteren van een nieuwe termijn voor Trump. Musk is een fervent Trump-aanhanger en lijkt door de verkiezing van Trump tot president meer invloed te krijgen in Washington. Trump wil ook dat Musk de bezuinigingen bij de overheid mede gaat leiden.

In de VS rijden in sommige steden al zelfrijdende taxi’s rond op de openbare weg. Momenteel is het fabrikanten in het land toegestaan om jaarlijks 2.500 zelfrijdende voertuigen de weg op te krijgen via een speciale vrijstellingsregeling. Pogingen om dit aantal te verhogen tot 100.000 zijn herhaaldelijk mislukt. Een wetsvoorstel hiervoor werd enkele jaren geleden tijdens Trumps eerste termijn aangenomen in het Huis van Afgevaardigden, maar strandde later in de Senaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content