Vlaanderen start testen met zelfrijdende wagens
Ook Vlaanderen zal beginnen met testen met zelfrijdende voertuigen. Een samenwerking tussen de Vlaamse overheid en imec zal eerst op een afgesloten circuit en vervolgens op de openbare weg onderzoeken of op afstand bestuurde en zelfstandig rijdende voertuigen veilig zijn.
De testen met zelfrijdende voertuigen kaderen in Mobilidata, een programma van de Vlaamse overheid en imec om slimme mobiliteitsoplossingen te voorzien. Ze zullen gradueel uitgerold worden. In een eerste fase zullen het Agentschap Wegen en Verkeer en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken in samenwerking met onderzoekscentrum imec de voertuigen op een afgesloten circuit testen. Daarmee wil men in eerste instantie de nieuwste camera-, radar- en lidartechnologieën evalueren, en reactietijden op gevaarlijke situaties bekijken bij verschillende snelheden en omstandigheden.
Als deze testen positieve resultaten opleveren, zullen de onderzoekers in het najaar overgaan tot proefritten op de openbare weg. Ook de verbinding tussen zelfrijdende of op afstand aangestuurde voertuigen en geconnecteerde verkeerslichten wordt daarbij getest. Dat soort lichten informeren de voertuigen vanop afstand over de resterende tijd tot groen licht, waardoor de voertuigen hun snelheid kunnen aanpassen.
Oplossing voor transportsector
Met de testen willen de betrokken instanties inzichten vergaren over zowel de mogelijkheden als de beperkingen van op afstand bediende en zelfrijdende voertuigen. Zo wordt onderzocht of telegestuurd rijden een eerste stap in de introductie van autonoom rijden kan zijn, of een aparte functie kan worden, met bijvoorbeeld zelfrijdende vrachtwagens die tijdens de daluren op specifieke routes van op afstand worden opgevolgd, waarbij een operator enkel ingrijpt in geval van onvoorziene verkeersomstandigheden. Op die manier zou de technologie een antwoord kunnen bieden op de groei van de transportsector ondanks een tekort aan bestuurders. Ook aanbieders van deelauto’s zouden de technologie kunnen gebruiken om hun wagens te verplaatsen naar locaties waar een klant ze wil oppikken.
Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) voorziet voor de testen financiële ondersteuning.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier