VS wil auto’s met Chinese en Russische software verbieden

BYD Dolphin: de gezinswagen die onderaan de prijzenladder bengelt. © KVdS/DN
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Het land zegt voor spionage te vrezen.

De VS wil genetwerkte wagens, en wagensoftware, van Russische en Chinese oorsprong in de komende jaren verbieden. Dat heeft het Commerce Department, het Amerikaanse economische ministerie, gemeld. Zorgen over de veiligheid en spionage zouden aan de oorsprong liggen van de ban. ‘In extreme situaties zou een buitenlandse staat al hun wagens kunnen stilleggen of overnemen, misschien zelfs allemaal tegelijk, wat tot ongelukken en hinder kan leiden,’ aldus Gina Raimondo, de bevoegde minister.

Als het voorstel wordt aanvaard, zou Chinese wagensoftware niet meer toegelaten worden op Amerikaanse wegen, ook niet voor tests. Het verbod moet gelden voor voertuigen die bijvoorbeeld via Bluetooth of satelliet een verbinding hebben met een breder netwerk. Het aandeel Chinese wagens in de Verenigde Staten is erg klein, dat van Russische wagens nog (veel) kleiner. De regel lijkt dus vooral gemaakt om een instroom van nieuwe Chinese elektrische wagens de pas af te snijden.

Genetwerkte autosoftware moet tegen 2027 geband worden, voor hardware worden auto’s  vanaf 2029 verboden. Het ministerie houdt eerst nog een consultatieronde, voor er eigenlijke regels in voege treden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content