
Zelfrijdende taxi’s van Waymo maken wekelijks al kwart miljoen ritten
Google-zusteronderneming Waymo breidt zijn robotaxi-activiteiten snel uit, voordat nieuwe rivalen zoals Tesla de markt betreden. De zelfrijdende wagens maken per week ondertussen meer dan 250.000 ritten met betalende passagiers, meldt Google-topman Sundar Pichai.
Eind februari had Waymo de kaap van de 200.000 ritten gerond. Sindsdien sloot Waymo zich aan op het Uber-platform in Austin (Texas) en bouwde het de dienst uit van San Francisco naar Silicon Valley. Volgend jaar zullen de zelfrijdende wagens ook in Washington in het straatbeeld verschijnen. Pichai sluit evenmin uit dat auto’s in privébezit mettertijd uitgerust kunnen worden met Waymo’s software voor autonoom rijden. ‘De focus ligt op het ontwikkelen van de beste autobestuurder ter wereld’, aldus de topman.
Maar de concurrentie zit niet stil. Het Duitse autoconcern Volkswagen kondigde vorige week aan vanaf 2026 zelfrijdende wagens op de Amerikaanse wegen te brengen, via Uber. Elon Musk liet deze week optekenen dat Tesla eind juni met een eigen robotaxidienst van start gaat in Austin, in eerste instantie met tien tot twintig wagens van zijn Model Y.
Camera versus laser
De miljardair beweert dat de meeste nieuwe Tesla’s al het nodige aan boord hebben om autonoom te kunnen rijden. Hij denkt daarom dat er straks ‘miljoenen’ zelfrijdende Tesla’s zullen zijn en dat de constructeur een marktaandeel van meer dan 90 procent zal innemen op de robotaximarkt.
Aan de andere kant gebruiken de Tesla’s van Musk hun Autopilot-functie tot dusver louter als assistentiesysteem, waarbij een mens aan het stuur steeds moet kunnen ingrijpen. Analisten en concurrenten tonen zich dan ook sceptisch over de grote beloften van Musk, die bovendien louter op camera’s wil vertrouwen voor autonoom rijden en afziet van duurdere laserradars (LiDAR) die onder meer door Waymo ingezet worden. Die techniek maakt de wagens dan weer aanzienlijk duurder, waardoor het voor Googles dochterbedrijf moeilijker is om winstgevend te zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier