Blue Origin werkt aan nieuwe lancering van New Shepard-raket

© Blue Origin

Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, wil tussen 18 en 21 december zijn herbruikbare New Shepard-raket weer gaan lanceren. Dat meldt persbureau Bloomberg. Het vaartuig staat na een mislukte vlucht intussen al meer dan een jaar aan de grond.

De New Shepard slaagde er vorig jaar niet in de rand van de ruimte te bereiken. Een minuut na de lancering en zo’n acht kilometer boven het aardoppervlak sloegen er vlammen uit de raketmotoren die een capsule met daarin onder meer NASA-apparatuur omhoog zouden brengen.

Rand van de ruimte

Ook bij de nieuwe missie zou het gaan om een onbemande vlucht. De lading bestaat uit apparatuur voor onderzoek. Voor de vlucht daadwerkelijk mag vertrekken, heeft Blue Origin wel toestemming nodig van de Federal Aviation Administration (FAA). Het is niet bekend of die toezichthouder al heeft ingestemd met de plannen voor een lancering.

Met de New Shepard werden eerder ook mensen naar de zogeheten rand van de ruimte, op zo’n 100 kilometer hoogte, gebracht. In 2021 ging Bezos zelf mee met de eerste bemande vlucht. Ook acteur William Shatner, beter bekend als Captain Kirk uit de televisieserie Star Trek, reisde met de New Shepard naar de ruimte. De vlucht van september vorig jaar was de 23ste missie van de raket.

Partner Content