Europese satelliet Hera, met Belgische boordcomputer, succesvol gelanceerd

© Andreas Arnold/picture alliance via Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

De Europese ruimtesonde Hera is maandag succesvol gelanceerd omstreeks 16.52 uur Belgische tijd. De sonde zal onderzoeken hoe we de aarde kunnen beschermen tegen gevaarlijke ruimterotsen en dat doet het met Belgische technologie aan boord.

De Europese satelliet Hera is zonder problemen gelanceerd met een Falcon 9-draagraket van SpaceX, het bedrijf van techmiljardair Elon Musk. De lancering vond plaats vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. Het zag er een tijd lang uit dat het weer in Florida niet gunstig zou zijn voor lancering, op het laatste moment klaarde het dan toch op. 

Ongeveer een uur na de lancering meldt Europees ruimteagentschap ESA op berichtendienst X dat het controlecentrum in Duitsland een duidelijk signaal van de satelliet ontvangt. De missie kan nu officieel starten. ‘Ik ben zeer blij dat Hera een voortrekkersrol kan spelen in de Europese inspanning om de aarde te beschermen’, zegt ESA directeur-generaal Josef Aschbacher in een persbericht. 

Hera zal de asteroïde Dimorphos inspecteren, die zich op miljoenen kilometers van de aarde bevindt. Dimorphos is een rots die als een maantje rond de grotere asteroïde Didymos draait. Twee jaar geleden lieten de Amerikanen daar een andere satelliet inslaan met een snelheid van 22.000 kilometer per uur.

Dat deden ze om te onderzoeken of het mogelijk is om asteroïden weg te duwen als ze op ramkoers liggen met de aarde. Dat lukte: na de crash was de baan van de kleine asteroïde een half uur korter – zijn koers was veranderd. Hera zal er twee jaar over doen om  Dimorphos te bereiken. 

Het experiment, een samenwerking tussen het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA en zijn Europese tegenhanger ESA, moet aantonen of zo’n asteroïde uit zijn baan geduwd kan worden, voor het geval de mensheid ooit gered moet worden. Dat klinkt als sciencefiction maar is niet onmogelijk: 66 miljoen jaar geleden werden de dinosauriërs uitgeroeid door een dodelijke ruimterots. 

Made in Kruibeke

Een cruciaal boordcomputersysteem voor de Hera-missie werd in België gemaakt door Redwire Space. Dat liep via een contract met OHB Duitsland, de belangrijkste industriële aannemer voor de missie. Ook VITO, de Koninklijke Sterrenwacht en Thales Alenia Space Belgium werkten mee aan de missie.

Het Advanced Data and power Management System (ADPMS-3) van Redwire moet andere onderdelen van het ruimtevaartuig bewaken en besturen. Ook het inzetten en bewaken van de twee CubeSats en de laatste orbitale insertie van het ruimtevaartuig in Didymos worden mee gecontroleerd door de Belgische boordcomputer.

‘De boordcomputer van de derde generatie van Redwire, die gebruik maakt van meer dan 25 jaar aan vluchterfgoed en avionica-expertise, is cruciaal geworden en maakt technologie mogelijk voor de meest ambitieuze missies van tegenwoordig,’ zegt Erik Masure, President van Redwire Space Europe.

‘We zijn er trots op om samen te werken met ESA voor de baanbrekende Hera-missie om de planetaire verdedigingscapaciteiten van de mensheid en het wetenschappelijke begrip van asteroïden te verbeteren.’

Ook het Waalse Spacebel leverde technologie aan de Hera missie. Zij leveren de softwaresystemen van het ruimtevaartuig die volgens Spacebel zorgt voor een hoge mate van autonomie ‘vergelijkbaar met dat van een zelfrijdende wagen.’ Dat systeem bedient onder meer verschillende subsystemen en instrumenten, waaronder de camera voor observatie en navigatie.

Spacebel leverde ook een Software Validation Facility (SVF) simulator, een Enhanced Software Validation Facility (ESVF) en een Training Operations Maintenance Simulator (TOMS) voor het testen en valideren van de software aan boord en het testen vooraf. 

Op aarde is het bedrijf dan weer verantwoordelijk voor het Cubesat Mission Operations Center in het ESEC centre in Redu (in de provincie Luxemburg, vlakbij het Euro Space Center).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content