Japan stuurt houten satelliet naar de ruimte
Voor het eerst is er een houten satelliet de ruimte ingestuurd. Het experiment moet aantonen of hout een bruikbare grondstof is in de ruimte en mogelijk ooit op de maan of op Mars.
De LignoSat werd dinsdag gelanceerd via een SpaceX raket en vliegt nu naar het ISS. Later zal het hemellichaam in een baan van 400 kilometer boven de Aarde worden gezet.
De satelliet is het werk van de universiteit van Kyoto en bouwbedrijf Sumitomo Forestry. Ze willen weten hoe hout zich gedraagt in de ruimte en geloven in het potentieel.
Zo is er in de ruimte geen water of zuurstof, wat rotting of ontvlamming moeilijk maakt. Tegelijk kunnen houten constructies voor minder ruimteafval zorgen. Mocht de satelliet neerkomen op aarde dan brandt die immers grotendeels op in de atmosfeer. Als de testen succesvol zijn dan willen de wetenschappers ook nadenken over het gebruik van hout voor onder meer het bouwen van woningen op de maan of Mars.
De bedoeling is dat de LignoSat zes maanden rond de Aarde draait. Binnenin zitten elektronisch componenten die vooral moeten meten hoe extreem de omstandigheden zijn. Reuters merkt daarbij op dat de temperaturen er tussen honderd en min honderd graden celsius zijn, en dat wisselt elke 45 minuten terwijl de satelliet in zonlicht of erbuiten vliegt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier