Proba-missie van ESA gaat zon bestuderen

Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Het Europese ruimte-agentschap ESA is klaar om volgende woensdag twee Proba-3 satellieten te lanceren. Die moeten de buitenste atmosfeer van de zon gaan observeren.

De satellieten zullen worden gelanceerd van op het Satish Dhawan Space Centre in India, waar een PSLV-XL-raket ze naar een baan op 60.000 kilometer van de aarde moet brengen. Daar zullen de twee tuigen op 150 meter van elkaar worden gepositioneerd. Het is de bedoeling dat ze zich zullen gedragen als één ruimtevaartuig dat een virtueel zonne-observatorium moet vormen.

Proba-3 staat voor Project for On-Board Autonomy, en is de eerste precisiemissie van het Europees Ruimteagentschap om de buitenste atmosfeer van de zon te bestuderen. Het is de bedoeling dat de eerste satelliet met een ronde schijf van diameter 140 meter een kunstmatige zonsverduistering creëert voor de andere, zodat die per baan om de zon zes uur lang per baan de halo kan bestuderen.

Bron van zonnewinden

Op die manier moeten we meer inzicht krijgen in de zonnecorona, de extreem hete laag van de zonneatmosfeer, waar de temperatuur kan oplopen tot miljoenen graden. Die is de bron van zonnewinden en -stormen, de beroemde ruimteweerverschijnselen die systemen en infrastructuren in een baan om de aarde en op aarde kunnen beïnvloeden.

De corona bestuderen is vrij complex, omdat die op aarde slechts enkele momenten zichtbaar is, tijdens zeldzame totale verduisteringen. Proba-3 lost dit op door zelf een zonsverduistering na te bootsen, diffractieproblemen te verminderen – een verschijnsel dat veel voorkomt bij andere zonne-observatiemissies – en de algehele zichtbaarheid van de omgeving van de zon te verbeteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content