Ruimteschip vertrokken om gestrande astronauten uit ISS te halen

De lancering van de SpaceX-raket die de gestrande astronauten moet terugbrengen. © NASA via Getty Images

Een ruimteschip met twee mensen aan boord is zaterdag gelanceerd richting ruimtestation ISS. Begin volgend jaar moet het vaartuig twee andere astronauten terug naar de aarde brengen. Dat duo is gestrand en zit al sinds juni in het ruimtestation.

De raket van het bedrijf SpaceX steeg zaterdag rond 19.17 uur op vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida. De lancering had een paar dagen vertraging opgelopen door orkaan Helene, die over het gebied trok.

Aan boord van de capsule zijn de Amerikaanse astronaut Nick Hague (49) en de Russische kosmonaut Aleksandr Gorboenov (34).

Boeing Starliner

Hague en Gorboenov blijven tot februari in een baan rond de aarde. Op de terugweg nemen ze Barry Wilmore (61) en Sunita Williams (59) mee. Zij waren in juni naar het ruimtestation gegaan met een nieuw ruimteschip, de Starliner van Boeing. Tijdens die testvlucht ontstonden technische problemen, waar het vaartuig op de grond ook al last van had. Wilmore en Williams hadden ongeveer een week in het ISS moeten blijven, maar ze zitten er nu nog steeds.

De Starliner is begin september veilig teruggekeerd op aarde. Voor de zekerheid waren toen geen mensen aan boord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content