Ruimtetoeristen weer terug op aarde na geslaagde missie

SpaceX-medewerker Sarah Gillis kort na de landing van de capsule. Net als miljardair Jared Isaacman zette zij tijdens de Polaris-missie een kort stapje in de ruimte. © Getty Images

De capsule van SpaceX met aan boord de vier astronauten van de commerciële ruimtereis Polaris Dawn is zondag veilig geland voor de kust van Florida. Twee bemanningsleden maakten afgelopen donderdag de eerste ruimtewandeling door burgers ooit.

De Dragon-capsule landde zondag om 9.37 uur Belgische tijd, zo was te zien op livebeelden van SpaceX. Er rukte meteen een team uit om de capsule en de vier inzittenden op te halen.

De private missie bracht de ruimtetoeristen eerst naar een hoogte van ongeveer 1.400 kilometer. Het was al sinds de maanmissies in de vroege jaren zeventig geleden dat mensen nog zo ver van de aarde waren. Ter vergelijking: het ruimtestation ISS bevindt zich op een hoogte van ongeveer 400 kilometer.

Donderdag volgde dan de eerste commerciële ruimtewandeling ooit. Miljardair Jared Isaacman en SpaceX-medewerkster Sarah Gillis waren enkele minuten buiten het ruimtetuig, al bleven ze wel verbonden via een zuurstoflijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content