Vier ISS-ruimtevaarders weer op aarde

Het International Space Station (ISS). © Getty Images/Science Photo Library RF

Vier ruimtevaarders zijn na ongeveer zeven maanden aan boord van het internationaal ruimtestation ISS naar de aarde teruggekeerd. De capsule van de zogenaamde Crew 8 landde na een vlucht van ruim dertig uur in zee voor de kust van de Amerikaanse staat Florida.

Het viertal was sinds maart aan boord van het ISS. Het gaat om de NASA-astronauten Matthew Dominick, Michael Barratt en Jeanette Epps en de Russische kosmonaut Aleksandr Grebenkin. Ze keerden terug naar de aarde met een Crew Dragon-ruimtetuig van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van de techmiljardair Elon Musk.

200 experimenten

In hun bagage zitten volgens NASA belangrijke onderzoeksresultaten. De bemanning voerde aan boord van het ISS ongeveer 200 experimenten uit, voor onderzoek naar onder andere stamcellen en planten. Ook voerden ze tests uit om gezondheidsproblemen bij astronauten te voorkomen.

Eigenlijk zouden de vier al twee weken eerder naar de aarde terugkeren, maar de orkaan Milton stak daar een stokje voor. De orkaan van categorie 3 trof Florida en de aangeduide landingszones voor de kust. Ook na de passage van de orkaan waren de weersomstandigheden ongunstig. De NASA stelde de terugkeer daarom enkele keren uit.

Voor Epps, Grebenkin en Dominick was het de eerste ruimtevlucht. Barratt was al voor de derde keer in het ISS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content