Vijfde testvlucht Starship, terugkerende booster succesvol opgevangen

De lancering van SpaceX Starship in Texas op 13 oktober 2024. © AFP via Getty Images

SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, is er zondag na de lancering van zijn ruimtevaartuig Starship in geslaagd de draagraket terug te laten landen op de Starbase-lanceerbasis. Dat was te volgen op een livestream van SpaceX.

Ongeveer een uur na de lancering maakte Starship een gecontroleerde landing in de Indische Oceaan. Het ging om de vijfde testvlucht van Starship, dat gemonteerd is op een zogenaamde Super Heavy Booster. De raket werd vanaf de SpaceX Starbase-testlocatie nabij Boca Chica Beach in Texas gelanceerd. Bedoeling is om in 2026 astronauten naar de maan te brengen met Starship.

De Super Heavy Booster, ongeveer 70 meter lang en uitgerust met 33 motoren, keerde negen minuten na de lancering terug naar de lanceerbasis, waar hij werd ‘opgevangen’ door enorme mechanische armen.

Gegevens verzamelen

Tijdens de eerste test in april 2023 explodeerde het hele raketsysteem al na een paar minuten. Bij een tweede test in november 2023 scheidden de twee rakettrappen zich en de bovenste trap zette zijn vlucht voort, maar kort daarna ontploften beide trappen afzonderlijk.

Tijdens een derde test in maart bereikte Starship voor het eerst de ruimte, maar kon de vlucht niet voltooien zoals verhoopt. Tijdens een vierde testvlucht in juni maakte Starship zijn eerste gecontroleerde landing, die niet helemaal verliep zoals verhoopt. SpaceX benadrukt altijd dat het doel van de tests het verzamelen van gegevens is.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben trouwens al een vergunning afgeleverd voor een zesde testvlucht.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content