Waarom je pintje binnenkort beter smaakt dankzij AI
Belgische wetenschappers zijn er via kunstmatige intelligentie in geslaagd om de smaak en de kwaliteit van bier beter te voorspellen. Dat heeft het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) bekendgemaakt. De studie is gepubliceerd in het gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.
De smaken van verschillende biersoorten vergelijken is al jarenlang een grote uitdaging. Talloze boeken en gidsen proberen consumenten wegwijs te maken in de bierwereld. Een finaal oordeel is vaak echter slechts gebaseerd op de mening van één persoon. Dat maakt een beoordeling subjectief. Voor een consument is het zo ook moeilijk te voorspellen hoe een bier daadwerkelijk smaakt.
Honderden aromacomponenten in kaart
Een onderzoeksteam van het VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie en het Leuven Institute for Beer Research wou die beoordelingen meer objectief maken. Het team begon bieren chemisch te analyseren en bracht daarbij de concentraties van honderden aromacomponenten in kaart. Elk bier werd ook beoordeeld op een set van vijftig criteria door een getraind panel van vijftien personen.
Eenmaal de verschillende data beschikbaar waren, gebruikten de onderzoekers artificiële intelligentie om de chemische rapporten en smaakscores met elkaar te verbinden. Eén model kon de uiteindelijke waarderingsscore van een bier voorspellen, nog voordat het bier effectief geproefd was door mensen. Zo kon het model ook aanduiden wat de belangrijkste aroma’s voor dat bier waren.
Bestaand bier verbeterd
In een volgende stap werden de resultaten gebruikt om de smaak van een bestaand commercieel Belgisch bier verder te verbeteren. De aroma’s die door het AI-model bestempeld werden als verbetering voor de kwaliteit, werden toegevoegd aan dat biertje (waarvan de naam overigens niet bekend is gemaakt). Het aangepaste gerstenat scoorde uiteindelijk ook aanzienlijk beter in blinde smaaktesten.