Paleontologen identificeren dinosaurus dankzij AI-analyse van tanden
Een internationaal team van paleontologen van onder meer de Vrije Universiteit Brussel hebben met een nieuwe methode met AI een dinosaurussoort in Marokko gevonden die niet eerder in het gebied was aangetroffen.
Het gaat om onderzoekers van de VUB, de Universiteit Utrecht en het Natural History Museum in Londen. Ze onderzoeken de diversiteit van dinosaurussoorten in een bekend en fossielrijk gebied in Marokko en identificeren nu geïsoleerde tanden van de dinosaurussen.
De Kem Kem is een zeer fossielrijke locatie uit het vroege Krijt (ongeveer 100 miljoen jaar geleden) op de grens tussen Marokko en Algerije. Het is een van de weinige plaatsen ter wereld waar een redelijk compleet riviergebonden ecosysteem uit het vroege Krijt bewaard is.
‘Versteende overblijfselen in de afzettingen bestaan vaak alleen uit tanden’, zegt Femke Holwerda van de Universiteit Utrecht. ‘Verder blijft maar heel weinig over van de dieren, waardoor we vaak moeten raden welke dinosaurus die tanden heeft achtergelaten’
Enkel tanden beschikbaar
In de Kem Kem werden onder meer tanden gevonden van iconische vleesetende dinousauriërs, zoals de carcharodontosaurus en de spinosaurus, bekend van de Jurassic-films. Behalve die gemakkelijk herkenbare tanden, werden ook enkele “mysterietanden” geanalyseerd.
Door traditionele technieken te combineren met machine learning – waarbij computers leren van data en zelf ervaring opdoen zonder expliciet te worden geprogrammeerd – konden de onderzoekers een soort onthullen die eerder niet in de Kem Kem was gevonden.
‘We ontdekten dat twee mysterieuze tandmorfotypen niet tot de raptorachtige dino’s (zoals eerst gedacht, red.) behoorden, maar eerder tot Abelisauridae (verre familie van Tyrannosaurus), en een groep genaamd Noasauridae, die zeer zeldzaam zijn in Marokko’, aldus Simon Wills van het Natural History Museum.
‘Die tanden lagen al decennia lang in een museumcollectie, maar door deze nieuwe combinatie van technieken is er weer nieuw leven ingeblazen’, voegt Femke Holwerda toe.