ZeroPoint Technologies ziet miljardenkans in een geheugenprobleem

© Getty Images
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Artificial intelligence heeft alsmaar meer rekenkracht nodig, maar het geheugen in servers kan niet volgen. Dat stelt ZeroPoint Technologies dat er haar bedrijf rond bouwt.

Allemaal tof die AI, behalve als het je taak is om die immens grote AI workloads te verwerken. Hyperscalers hebben er kopzorgen mee, maar grote ondernemingen die zelf AI workloads willen verwerken op eigen infrastructuur zo mogelijk nog veel meer. Krachtige, peperdure – en tot overmaat van ramp: nog altijd moeilijk te verkrijgen – GPU’s zijn dan een noodzaak. Dat zorgt voor innovatieve manieren om de puzzel te leggen: Arc Compute probeert bijvoorbeeld je bestaande GPU’s te optimaliseren. ZeroPoint Technologies schuift dan weer een oplossing naar voor voor wat het zelf een gigantische bottleneck in het geheugen noemt. ‘De rekenkracht van processoren is de afgelopen decennia exponentieel gegroeid, maar het geheugen heeft die ontwikkeling niet kunnen bijbenen. Dit leidt tot inefficiëntie, omdat processoren vaakmoeten wachten op toegang tot het geheugen. Bovendien is geheugen duur en draagt het bij aan de ecologische voetafdruk van datacenters’, zegt CEO Klas Moreau. ‘En dat terwijl de AI-explosie alleen maar extra vraag creëert naar meer computerkracht en meer geheugen’, stelt Moreau.

Een gamechanger in de maak?

De oplossing van het in Zweden gevestigde ZeroPoint Technologies voor dat probleem is ‘hardware-accelerated memory compression’ doorheen de hele geheugenhiërarchie. Het gaat om halfgeleidertechnologie die – als het doet wat het moet doen – een baanbrekende revolutie kan teweeg brengen in de manier waarop computers met geheugen omgaan.

Het bedrijf claimt dat het de opslagcapaciteit van servers kan verdubbelen of zelfs verviervoudigen, door onnodige informatie uit de geheugenarchitectuur te verwijderen. Het resultaat? Een op papier indrukwekkende prestatieverbetering tot wel 50% en een een lager energieverbruik. ‘Onze producten zijn gegeerd bij beheerders van datacenters die de voordelen zien van het wegwerken van bottlenecks in het geheugen. Die betalen nu nog fortuinen aan softwaregebaseerde en minder performante compressie. We kunnen de totale eigendomskosten (TCO, nvdr) van servers met 20 tot 25% verlagen en de CO2-uitstoot met 25 tot 30%’, aldus de CEO.

‘Zelfs de grote hyperscalers van deze wereld zoals Google Cloud en Meta zijn ondertussen aan het zoeken naar hardwaregebaseerde compressietechnologie voor geheugen’, zegt Moreau nog. Al wou hij in een vragenronde bij techjournalisten en analisten van de IT Press Tour niet expliciet bevestigen of die hyperscalers ook effectief in de pipeline van ZeroPoint zitten.

Spin-out

ZeroPoint is een spin-out van de Chalmers University of Technology in Gothenburg, waar het bedrijf haar hoofdkantoor heeft, maar met ondertussen ook al een vertegenwoordiging in Californië. Het 30-koppig team telt heel wat knappe koppen met ervaring in (industriële) halfgeleiders. Ericsson, Intel, IEEE, Sun Microsystems: het zijn maar enkele van de ronkende namen die we in de cv’s zien opduiken. In april vervoegde ZeroPoint ook Intel Ignite, een wereldwijd acceleratorprogramma voor prille deep tech startups. Een maand later was de eerste grote Series A financieringsronde van zo’n 5 miljoen euro trouwens al een feit – met voor alle duidelijkheid dus nog géén commercieel product op de markt.

Klas Moreau © ZeroPoint

Gaat het lukken?

De hamvraag bij prille deep tech startups is altijd of het wel gaat lukken. ZeroPoint lijkt zich in ieder geval goed te omringen, heeft de kennis én ondertussen ook heel wat patenten voor haar technologie op zak: 38 om precies te zijn en nog 70 openstaande aanvragen. Omdat de technologie over de hele geheugenhiërarchie werkt, ziet het bedrijf ook potentiële business in het hele serversegment: van de eigenlijke ontwikkelaars van processoren en geheugenmodules en -controllers tot – zoals al gezegd – hyperscalers en systeemintegratoren en de brede bedrijfswereld toe.

ZeroPoint richt zich op de servermarkt en de markt voor high-performance computing. Het bedrijf schat de potentiële marktwaarde op 1 tot 1,5 miljard dollar voor servers en devices. In beide segmenten mikt het bedrijf op 30 procent marktpenetratie. ‘Binnen vijf jaar mikken we op 110 miljoen dollar inkomsten. Tegen dan staan we klaar om een markt aan te spreken die miljarden dollars kan waard zijn. Dus ja, ik denk dat we hier een miljardenkans hebben’, besluit de CEO.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content