Intel Atom moet Moore overtreffen

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De Intel Atom familie zal in de komende jaren sneller ontwikkelen dan de wet van Moore, claimt Intel.

De Intel Atom familie zal in de komende jaren sneller ontwikkelen dan de wet van Moore, claimt Intel bij de introductie van het ‘Oak Trail’ Atom-platform.

Intels Atom processor voor mobiele en instapsystemen komt vandaag beschikbaar in de vorm van het ‘Oak Trail’-platform. Met behulp hiervan moeten nieuwe stroomzuiniger en compactere systemen mogelijk zijn, in het bijzonder in de wereld van de tablets. Intel denkt daarbij uitdrukkelijk aan toepassingen in de retail (draagbare ‘point of sales’ systemen), industrie en gezondheidszorg. Processoren als de nieuwe Z670 draaien in ieder geval applicaties onder Android en Windows.

Het Oak Trail platform integreert zowel de geheugencontroller als de grafische chip in de processor, evenals een geïntegreerde HD decoding engine (voor 1080p video en HDMI ondersteuning). De Intel Enhanced Deeper Sleep faciliteit maakt de processor ook stroomzuiniger wanneer het systeem niet in gebruik is.

Intel gaat tevens al een ‘sneak peek’ bieden van de opvolger, in casu ‘Cedar Trail’. Uitgevoerd in 32nm technologie zal dit platform zowel op grafisch als stroombeheergebied nog sterke vooruitgang boeken, stelt Intel. Al in de tweede helft van dit jaar zouden systemen op basis van ‘Cedar Trail’ beschikbaar moeten komen. Op die wijze zou de Atom familie duidelijk sneller evolueren dan de wet van Moore, die in wezen een verdubbeling van de transistordensiteit om de ca. 12 maanden (à 24 maanden tegenwoordig) voorziet.

Partner Content