Intel blijft grootste chipverkoper

Een wafer van Intel waaruit chips worden gehaald. © Intel

De wereldwijde verkoop van halfgeleiders groeide vorig jaar met tien procent. Intel en Samsung blijven de grootsten, maar de groei zit vooral bij Nvidia, MediaTek en Qualcomm.

Wereldwijd was de markt goed voor 466,2 miljard dollar in 2020, dat is 10,4 procent meer dan in 2019. Intel is met zo’n 72,7 miljard dollar omzet de grootste speler op de markt (15,6 procent marktaandeel) gevolgd door Samsung Electronics dat met 57,7 miljard dollar 12,4 procent van de markt bedient.

Onder de cijfers voor halfgeleiders vallen allerlei soorten chips. Zowel de klassieke CPU’s en GPU’s (in pc’s, tablets, servers, telefoons of andere toestellen), als geheugenchips of 5G-chips. Intel staat volgens analistenbureau Gartner vooral sterk met CPU’s voor pc’s en servers.

Intel blijft grootste chipverkoper
© Gartner

Maar de cijfers tonen wel dat Intel ondanks haar positie trager groeit dan de markt. Algemeen valt op dat die cijfers sterk wisselen per speler. Bij Broadcom en Texas Instruments is de groei slechts 2-3 procent, wat weinig is ten opzichte van de markt.

Daar tegenover staan Qualcomm (+29 procent), Nvidia (45,2 procent), Kioxia (+32,5 procent) en MediaTek (38,1 procent) die elk met dertig procent of meer groeien.

Update 14 april:

Deze cijfers slaan op de chipverkopers niet de chipfabrikanten, de titel van het stuk is daarom aangepast. Dit verklaart waarom TSMC, de grootste producent ter wereld en leverancier van onder meer AMD en Nvidia, niet in de rangschikking staat. ‘Mochten we hen meetellen, dan zouden we dubbeltellingen hebben,’ verduidelijkt Andrew Norwood, hoofdanalist voor halfgeleiders bij Gartner.

Gartner laat weten dat in de rangschikking van de foundries (fabrikanten) TSMC wel bovenaan staan met een marktaandeel van 58,8 procent. De numer twee op die lisjt is UMC met slechts 7,8 procent marktaandeel. ‘Dit toont aan hoe kritiek TSMC is voor de toeleveringsketen van chips.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content