Intel bliksemt I/O snelheidsbarriere neer
Intels nieuwe ‘Thunderbolt’-technologie combineert beeld- en dataverkeer over een zelfde kabel tegen 40Gbit/s.
Intels nieuwe ‘Thunderbolt’-technologie combineert beeld- en dataverkeer over een zelfde kabel tegen 40Gbit/s.
Voor het eerst gedemonstreerd op IDF 2009 als ‘Light Peak’, heeft Intel nu zijn nieuwe Thunderbolt I/O-technologie commercieel uitgebracht. Over een zelfde connector en kabel kunnen nu tegelijkertijd media- (video, audio) en datastromen naar tot 7 toestellen worden doorgestuurd. Dat kunnen zowel hoge resolutie/3D-schermen zijn, als snelle/hoge opslagsystemen.
In tegenstelling tot de demo in 2009 maakt Thunderbolt in deze eerste versie gebruik van een elektrische koperkabel, met een maximale lengte van 3 meter. De controller ondersteunt twee kanalen per poort, à 10Gbit/s bidirectioneel per kanaal – samen goed voor een gelijktijdig debiet van 40Gbit. De onderliggende transportarchitectuur zorgt voor de verwerking van de twee protocols, PCI Express (voor data) en DisplayPort (voor beeldschermen).
De I/O technologie werd uitdrukkelijk met het oog op de noden van multimedia (video, audio) creatievelingen gecreëerd, met onder meer een voorziening voor tijdssynchronisatie. Daarnaast mikt Intel ook op de markt van de opslag en BU’s van grote databestanden (een volledige HD film kan in minder dan 30 seconden worden getransfereerd), naast de aansluiting van ‘workstation’-subsystemen op standaard computersystemen.
Op de dag van Intels aankondiging bracht Apple – dat met Intel aan Thunderbolt heeft samengewerkt (de demo in 2009 was op een systeem onder OSX) – al zijn nieuwe Macbook Pro’s uit, met de nieuwe Thunderbolt interface. Andere bedrijven die Thunderbolt producten tonen zijn Avid (videoverwerking) en Western Digital (harde schijfeenheden), met daarnaast ook toezeggingen van bedrijven als Apogee en LaCie.
Intel noemt Thunderbolt een ‘transformational’ technologie, die inspeelt op de nieuwe behoeften van audiovisuele media en bestandopslag in het algemeen. Hiermee mag het I/O systeem geen flessehals worden, wanneer de processoren in het systeem zelf steeds sneller grote datasets kunnen verwerken. Op termijn wordt nog een optische kabeluitvoering verwacht, die langere kabels mogelijk maakt. Een optische connector bleek overigens vandaag nog niet voldoende prijsgunstig te kunnen worden aangeboden. Voorts gaf Intel ook niet aan of het van plan is Thunderbolt tot een officiële standaard te maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier