Intel: deze maand alle patches voor Meltdown en Spectre

Brian Krzanich, ex-Intel Corporation chief executive officer tijdens zijn keynote op CES 2018. © Intel

Ceo Brian Krzanich heeft tijdens zijn keynote op CES verteld dat voor het einde van deze maand alle patches voor het cpu-lek wil uitbrengen. De topman sprak ook over Intel’s plannen rond drones en quantum computing.

De patches zullen er komen voor cpu’s tot vijf jaar oud. Krzanich benadrukte ook opnieuw dat de impact van de patches afhankelijk is van de workload en de situatie. Daarmee reageert hij op de vaststelling dat de huidige patches voor de twee cpu-lekken in sommige gevallen voor prestatievermindering kunnen zorgen.

Spectre en Meltdown zijn kwetsbaarheden in de manier waarop processoren werken. Het probleem komt in zowat elke Intel-processor voor. Maar ook chips van AMD en ARM kunnen er kwetsbaar voor zijn. Krzanich benadrukte ook dat er bij zijn weten geen hackers zijn die het probleem hebben misbruikt. Al is die uitspraak relatief, zo kan dergelijk misbruik in een stroomversnelling komen nu het lek bekend is.

Quantum computing

Intel had ook prettiger nieuws te melden dan het grootste securitylek in haar bestaansgeschiedenis. Zo werkt het bedrijf aan een 49-qubit quantum chip. Het bedrijf wil meer focussen op quantum computing en voert daarvoor testen uit in een lab in Nederland. Een tijdstip voor een commercieel product is er nog niet.

Ook demonstreerde het bedrijf Loihi, een neuromorphic chip die moet werken zoals het menselijk brein en dus dingen kan begrijpen. Intel zal die technologie dit jaar delen met onderzoekspartners.

Tot slot ging het ook even over dronetechnologie waarbij Intel kleine quadcopters in groep liet dansen en een enorme piano bedienen. Het gaat hier vooral om zeer precieze locatietechnologie die in gebouwen (waar het GPS-signaal vaak ontbreekt) kan gebruikt worden.

De volledige keynote van Intel kan je hier herbekijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content