Intel maakt snelste SSD

Intel verhoogt de snelheid van zijn meest performante solid state drives (ssd) naar 250 megabit per seconde (Mbps).

Intel verhoogt de snelheid van zijn meest performante solid state drives (ssd) naar 250 megabit per seconde (Mbps).

Ter verduidelijking: dat is alleen de snelheid waarmee de drives data lezen. De schrijfsnelheid ligt nog een stukje lager.

De inhaalbeweging die solid state drives (ssd’s) maken ten opzichte van harde schijven, is in volle gang. Minpunten van ssd’s zijn de relatief kleine opslagcapaciteit en de hoge prijs.

Chipproducenten werken hard aan het eerste en pakken het tweede aan door de massaproductie op gang te brengen. Samsung heeft net snelle ssd’s onthuld van maar liefst 256 gigabyte (GB), maar Intel biedt nu een nog sneller topmodel.

De chipsbakker heeft een ssd ontwikkeld met een opslagcapaciteit van 32 gigabyte (GB) die een leessnelheid haalt van maar liefst 250 megabit per seconde (Mbps).

Dat is bijna voldoende om een huidige sata-aansluiting ten volle te benutten.Die tweede generatie sata heeft een maximale bandbreedte van 300 Mbps. De derde generatie is al in aantocht en biedt 600 MBps.

Het nieuwe snelheidsmonster van Intel loopt wat de schrijfsnelheid betreft echter wat achter. De X25-E Extreme ssd van die chipproducent haalt met het schrijven van data ‘slechts’ 170 Mbps. Qua leessnelheid streeft Intel dus concurrent Samsung voorbij. Samsung heeft net een topmodel onthuld dat 220 MBps haalt. De Koreanen winnen het echter qua schrijfsnelheid, hun nieuwe ssd schrijft data op 200 Mbps.

Intel haalt de topsnelheid door de verschillende chips in zijn ssd parallel te gebruiken. Samsung past dit ook toe in zijn nieuwe topmodel. Daarbij wordt data verdeeld over de diverse flash-geheugenchips. Terwijl Samsung hiermee acht kanalen naar de geheugenchips gebruikt, doet Intel het met tien.

Bron: Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content