Intel ROCt
Intel is er in geslaagd een volledige digitale ‘radio on a chip’ (ROC) te bakken.
Na tien jaar is Intel er eindelijk in geslaagd een zo goed als volledige digitale ‘radio on a chip’ (ROC) te bakken. Het Intel Developers Forum wordt steeds afgesloten met een staalkaart van de nieuwste technologische hoogstandjes uit de Intel labs, en dat was dit jaar niet anders. Interessant was dat CTO Justin Rattner dit jaar een belofte ‘hard’ maakte die ca. 10 geleden werd gedaan door Pat Gelsinger, de toenmalige CTO van Intel (en vandaag ceo van VMware).
Deze laatste had het toen over ‘Radio Free Intel’, of hoe in elke processor een (digitale) radio zou worden ingebakken, zonder bijkomende kosten (‘free’ als gratis, en dus geen ‘vrije radio’…). Op IDF 2012 toonde Rattner nu de eerste exemplaren van de ‘Rosepoint chip’, een prototype van een (zo goed als volledige) digitale ‘radio on a chip’.
Dat is een hoogstandje, want Yorgos Palaskas, research leider in Intels Radio Integration Lab, stelt dat ze alles van de grond af moesten ontwikkelen. Grote delen van de radio-technologie is immers analoog van aard, en laten zich niet makkelijk in een digitale uitvoering dwingen.
Vandaag heeft Intel nu de meeste onderdelen van een radio (zender/ontvanger) in digitale uitvoering ontwikkeld, en heeft daarmee een digitale WiFi-radiochip gebouwd. Uitgevoerd in 32nm, voorziet Intel in de toekomst dergelijke chips ook in kleinere technologieën uit te voeren, conform ‘Moore’s law’ (er werd dan ook over gesproken als ‘Moore’s radio’). De volgende stap zal zijn om een chip te bouwen die naast WiFi ook het radiodeel voor mobiele telefoons ondersteunt, zodat een ‘alles op een chip’ mobiel toestel naderbij komt.
WiGig Nog op het gebied van draadloze verbindingen, toonde Intel een soort ‘docking station’ waar alle onderdelen – van notebook tot beeldscherm en externe opslag – door middel van een draadloze WiGig connectie (tot 7 Gbit/s) onderling werden verbonden. WiGig is een standaard die door de Wireless Gigabit Alliance wordt gepromoot, en voorziet in snelle connecties in de WiFi banden en op 60 GHz. Tegelijk zouden WiGig systemen ook een terugwaartse compatibiliteit met bestaande WiFi-toestellen bieden.
Ook werd met de Video Electronics Standards Association (VESA) een akkoord gesloten inzake draadloze connecties met beeldschermen. Het WiGig initiatief heeft wel een aantal concurrenten, waaronder WirelessHD (in dezelfde 60 GHz band) en Wireless USB.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier