Intel sluit overeenkomst met FTC
Intel heeft een akkoord met de Amerikaanse concurrentiewaakhond over meer openheid naar concurrenten.
Intel heeft een akkoord met de Amerikaanse concurrentiewaakhond over meer openheid naar concurrenten.
De chipgigant Intel werd in december van 2009 aangeklaagd door de Federal Trade Commission (FTC), de instantie die toeziet op het respecteren van de anti-trustwetgeveing in de USA, wegens concurrentievervalsende parktijken. Dit gebeurde op basis van Sectie 5 uit de FTC Act, die een breder gebied bestrijkt dan de anti-trust wetgeving en acties die de volle concurrentie tussen bedrijven verhindert, kan aanpakken. Het akkoord moet volgens de FTC dan ook het gebeuren rond CPU’s, GPU’s (grafische processoren) en chipsets voor de komende zes jaar vrijwaren van praktijken zoals het financieel (of anders) bevoordelen van computerproducenten die hun processoren exclusief bij één leverancier afnemen. Intel bleek zo computerproducenten die van non-Intel prcessoren gebruik maakten, een aantal voordelen te ontzeggen.
Daarenboven moet Intel zijn ‘intellectuele eigendom’-overeenkomsten met bedrijven als AMD, Nvidia en Via aanpassen, zodat deze makkelijker een samenwerking met of een overname door andere bedrijven kunnen overwegen. Intel moet voorts ook de PCI Express Bus interface gedurende zes jaar op zo’n wijze onderhouden dat de werking van onder meer grafische processoren van derden niet wordt benadeeld. Intel moet software-ontwikkelaars ook duidelijk meedelen dat de compilers van Intel een onderscheid maken tussen Intel- en non-Intel chips en wellicht niet van alle mogelijkheden van deze laatsten gebruik maken. Intel moet software-ontwikkelaars die hun software willen hercompileren met een non-Intel compiler, hiervoor vergoeden.
Een bijkomend verschil tussen de anti-trust wetgeving en een toepassing van sectie 5 van de FTC Act, is wel dat deze laatste geen aanleiding kan geven tot schadevergoedingen aan de benadeelden
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier