Intel stelt productie nieuwe Broadwell-chips uit

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Intel verschuift de productie van zijn nieuwe generatie 14-nanometer chips naar 2014. Een technisch probleem zou aan de oorzaak liggen van de koerswijziging.

Intel verschuift de productie van zijn nieuwe generatie 14-nanometer chips naar 2014. Een technisch probleem zou aan de oorzaak liggen van de koerswijziging. Tijdens de presentatie van zijn kwartaalresulten heeft Intel bekend gemaakt dat het de productie van zijn nieuwe Broadwell-computerchips met enkele maanden uitstelt. Ceo Brian Krzanich zei dat zijn bedrijf pas in 2014 zal beginnen met de fabricage van de Broadwell-halfgeleiders, en niet in de tweede helft van dit jaar, zoals eerder was aangekondigd.

Broadwell moest de eerste 14-nanometer chip in de markt worden (1 miljardste van een meter), maar tijdens de testproductie zou Intel met technische problemen te kampen hebben gehad. Hierdoor lag de yield, of het aantal goed werkende chips op een wafer, niet hoog genoeg.

Krzanich benadrukte dat het probleem inmiddels opgelost is, en dat de pc-producenten die aan de slag willen gaan met Broadwell niet getroffen zullen worden door de vertraging. De ceo wist ook te vertellen dat Skylake, de opvolger van Broadwell, sowieso géén vertraging zal oplopen.

De nieuwe 14 nanometer-chips van Intel moeten pc’s nog dunner, sneller en lichter maken dan de huidige generatie. Bovendien zou de batterij het langer moeten kunnen uitzingen, wat niet onbelangrijk is voor consumenten die twijfelen tussen een traditionele laptop of een tablet.

Vorige week nog raakte bekend dat de pc verkoop in het derde kwartaal met 8 procent gedaald is ten opzichte van vorig jaar (cijfers van zowel Gartner als IDC). Die daling wordt voor het grootste stuk toegeschreven aan de populariteit van mobiele toestellen zoals tablets en smartphones, die een pak goedkoper zijn dan notebooks of desktops.

De omzet van Intel in het afgelopen kwartaal bedroeg 10 miljard euro, wat iets beter is dan wat analisten hadden voorspeld, maar de chipbakker maakt wel minder winst. Het bedrijf waarschuwde nog voor een moeilijk vierde kwartaal, maar stelt wel dat de bodem van de put intussen bereikt is in de VS en in Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content