Intensive care

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Ons ma ligt op intensieve, een groot emotioneel lichaam vol draden, tranende buisjes, speldpleisters en op-en-neerbuigende rode lijnen op een lcd-scherm. Hartslag 90, bloeddruk 159.

Ons ma ligt op intensieve, een groot emotioneel lichaam vol draden, tranende buisjes, speldpleisters en op-en-neerbuigende rode lijnen op een lcd-scherm. Hartslag 90, bloeddruk 159.

Diezelfde zondagmiddag komen er heel wat lopers binnen, oververhit, overlopen, één overleden, Pietje Zeis is alert op de 20km van Brussel. Saint-Luc, Sint-Lambrechts-Woluwe, heiligen zijn nooit ver weg in hospitalen. Geen idee waarom universitaire ziekenhuizen ze wegmoffelen. Saint-Luc, Lukas, de patroonheilige van de geneesheren, de drukkers, de schrijvers, de bierdrinkers en zelfs de vrijgezellen, in één adem. Ziekenhuizen zijn ademtochten, hortende hartkleppen en drukdeuren.

De balie weet me meteen mijn zoektocht uit te lijnen, snel, eenvoudig, nauwkeurig, tweetalig. Wat hebben computermuizen, databases en patiëntenlocalisatie het wachten ingedijkt. Direct en ‘to the right point’, meer mag dat niet zijn in stress situaties.

Snel laveren door lift en gang. Een dossier van 8 jaar geleden wordt opgediept, maar van drie jaar geleden is er geen spoor meer. Patiëntendossiers nog niet gescand, verloren, onderstoft? “Je hebt er geen idee van hoeveel er verloren gaat in ziekenhuizen, producten, dossiers, geld ook, veel geld,” vertelt iemand die het kan en hoort te weten. E-health, de digitalisering van de interne én vooral externe gezondheidszorg is een bijzonder belangrijke ‘zorg’ geworden. Ook voor onze maatschappij, waar een opname van één dag minstens 1.500 euro kost. Het is ook big business geworden waar grote it-spelers zoals Microsoft, IBM, Google, Cisco, HP zich met graagte op gooien. Terecht trouwens, maar bewaar ons van pannes en bugs in deze sector. En de argeloze burger kan zich afvragen, als één en ander niet kan voorkomen worden in het dagelijkse bedrijfsleven, hoe het dan wel zou kunnen in de ziekenhuissector…

Technologie is levensingrijpend, maar meer dan innovatie, zijn die 15 tot 20 woorden in levensbepalend, die enkele zinnen die verpleegsters, dokter, verschonende helpsters uitspreken. Zij verdienen minstens evenveel, opleiding, aandacht en respect als de technologische evolutie. Ook dat is intensive care.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content