Internet Archive redt half miljoen liedjes van de vergetelheid

Katy Perry

Internet Archive, een non-profitorganisatie die zichzelf tot doel stelt om universele toegang te bieden tot alle menselijke kennis, heeft 490.000 verloren mp3’s geüpload. Die werden zo’n tien jaar geleden op MySpace gezet, maar dat sociale netwerk raakte onlangs een groot deel van haar materiaal kwijt.

Recent vertelde MySpace, het tanende sociale netwerk voor muzikanten, dat het alle nummers die tussen 2003 en 2015 werden geüpload, was kwijtgeraakt. Volgens het bedrijf zou een probleem met een servermigratie aan de oorzaak van het grootschalige dataverlies gelegen hebben.

De nummers leken onherstelbaar verloren, maar nu heeft Internet Archive een klein deeltje ervan terug online gezet. Het gaat om een collectie van 1,3 terabyte, die vroeger werk bevat van intussen bekende artiesten als Katy Perry en Pitbull.

De verzameling is afkomstig van een anonieme academische onderzoeksgroep die de nummers tussen 2008 en 2010 van MySpace downloadde om muzieknetwerken te bestuderen. Na het dataverlies van MySpace bezorgde iemand de collectie via archivist Jason Scott terug aan het internet. Volgens Scott zit er muziek tussen die anders voor altijd verloren gegaan zou zijn. Het materiaal is gratis te downloaden in de vorm van 144 zip-files op archive.org. Via deze link is het ook mogelijk om nummers op te zoeken en meteen af te spelen.

De 490.000 nummers zijn maar een peulschil van het totale materiaal dat MySpace is kwijtgeraakt. Volgens schattingen zou het om 53 miljoen verloren liedjes gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content