Internet- en telefoonverkeer afgesloten in Syrië

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Er is voor de tweede keer in een half jaar geen internetverkeer meer mogelijk van en naar Syrië, merkten enkele monitoringdiensten op. Ook het telefoonverkeer ligt plat.

Dinsdagavond stelden enkele monitoringdiensten vast dat het internetverkeer in Syrië lamgelegd is. De internetmonitor van Google gaf aan dat het Syrische internetverkeer stilligt, en Umbrella Security Labs schreef eveneens dat ‘Syrië grotendeels van het web verdwenen is.’ Ook het telefoonverkeer ligt plat, beweren vluchtelingen en revolutionairen, die satellietverbindingen inzetten voor hun communicatie.

Het is de tweede keer in zes maanden dat het internet er afgesloten wordt – in november vorig jaar was er ook al drie dagen lang geen webverkeer van en naar Syrië mogelijk. Volgens de regering was dit te wijten aan terrorisme, maar internetexperts beweerden dat de overheid het internet zélf lamlegde, met als doel de communicatie van de oppositie tegen te houden. Dat was ook tijdens recente conflicten in Libië en Egypte al gebeurd.

Ook nu beweren activisten dat het hier geen technisch probleem betreft, maar dat de regering van president Bashar al-Assad de communicatie met opzet wil verstoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content