Investeerders slepen HP voor de rechter na Autonomy-debacle
Enkele investeerders wijten de crash van het HP-aandeel aan valse en misleidende statements over de financiële toestand. HP wordt in een zogenaamde ‘class action’-rechtszaak aangeklaagd.
Enkele investeerders wijten de crash van het HP-aandeel aan valse en misleidende statements over de financiële toestand. HP wordt in een zogenaamde ‘class action’-rechtszaak aangeklaagd.
De rechtbank van San Francisco moet zich uitspreken over de vraag of HP zijn aandeelhouders misleid heeft, met zijn financiële statements en vooruitzichten tussen augustus 2011 – toen de overname van Autonomy ter waarde van 11 miljard dollar werd aangekondigd – en 20 november 2012 – toen bekend raakte dat HP 8,8 miljard dollar op de overname moest afschrijven.
De ‘class action suit’ komt niet als een verrassing na de massale hoeveelheid bagger die de voorbije week over de praktijken van Autonomy én HP op straat werd gestort. HP wees naar bijzonder zorgwekkend boekhoudkundig gefoefel bij Autonomy, terwijl de oprichter en voormalig ceo van het Britse softwarebedrijf Mike Lynch de bal terugkaatste naar HP en terloops een licht wierp op interne oorlogen en slecht beleid.
De klacht maakt melding van voormalig HP-ceo Leo Apotheker en de huidige topvrouw Meg Whitman, cfo Cathie Lesjak en Jim Murrin, de voormalige chief accounting officer. De investeerders verwijten HP dat het de deal heeft afgerond terwijl er eigenlijk al boekhoudkundige vraagtekens waren geplaatst bij Autonomy. De klacht slaat ook op het feit dat de investeerders in het ongewisse zijn gelaten over de achteruitgang van de services-poot, die grotendeels gecreëerd is door de miljardenovername van EDS in 2008. Ook daar werd 8 miljard dollar afgeschreven, in augustus, maar de investeerders klagen dat ze pas in oktober meer te weten gekomen zijn over de zware winstdaling van de afdeling.
De rechtszaak zal in elk geval meer duidelijkheid kunnen geven over de vraag ‘wie heeft wie belogen?’. Immers: als HP al van vóór de overname wist van de boekhoudproblemen bij Autonomy, kan het nog moeilijk blijven beweren dat het Autonomy-management hen een rad voor de ogen heeft gedraaid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier