‘Investeringen in Pol Office gaan niet volledig verloren’
“Politie gebruikt dure software amper”, kopten de Corelio-kranten vandaag. Pascal D’Eer, beleidscoördinator ICT van de directie-generaal voor het beheer en de ondersteuning (DGS) van de federale politie, ontkent de inhoud van het verhaal niet, maar wil wel een aantal zaken nuanceren. Een en ander draait rond ‘Pol Office’, een ict-oplossing om de systemen van de lokale en federale politie beter te laten samenwerken. Sinds 2006 zou zo’n 22,75 miljoen euro gepompt zijn in Pol Office, geld dat naar hardware, licenties, ontwikkeling en consultancy ging. Vandaag blijkt dat de federale politie er alsnog voor geopteerd heeft om Pol Office overboord te gooien – uitgezonderd voor de gerechtelijk politie – om voor het operationele politiewerk ‘ISLP’ te gaan gebruiken, een 20 jaar oude software van de lokale politie.
“Politie gebruikt dure software amper”, kopten de Corelio-kranten vandaag. Pascal D’Eer, beleidscoördinator ICT van de directie-generaal voor het beheer en de ondersteuning (DGS) van de federale politie, ontkent de inhoud van het verhaal niet, maar wil wel een aantal zaken nuanceren.
Een en ander draait rond ‘Pol Office’, een ict-oplossing om de systemen van de lokale en federale politie beter te laten samenwerken. Sinds 2006 zou zo’n 22,75 miljoen euro gepompt zijn in Pol Office, geld dat naar hardware, licenties, ontwikkeling en consultancy ging. Vandaag blijkt dat de federale politie er alsnog voor geopteerd heeft om Pol Office overboord te gooien – uitgezonderd voor de gerechtelijk politie – om voor het operationele politiewerk ‘ISLP’ te gaan gebruiken, een 20 jaar oude software van de lokale politie. Los van de vraag naar de leeftijd van het systeem – waarin voor de opmaak van pv’s nog Word 6.0 wordt gebruikt – wordt dus de terechte vraag gesteld naar het goede bestuur: hoe kan je verantwoorden dat je miljoenen euro’s de vuilnisbak in kiepert.
Ict-topman van de federale politie Pascal D’Eer wil het zo scherp niet stellen. “We moesten eindelijke eens een keuze maken tussen beide systemen. ISLP bleek een aantal investeringen gedaan te hebben die een ‘meer evolutieve’ aanpak in de toekomst mogelijk maakte. Pol Office had, dat vinden we nog steeds, een goed c oncept, maar het werd te fragmentarisch gebruikt, waardoor het z’n voordelen verloor. ISLP daarentegen was beter geïntegreerd met andere systemen.”
Dat alle investeringen in Pol Office verloren gaan, ontkent D’Eer. “Je zal me niet horen zeggen dat er geen enkele investering verloren gaat, maar er zullen zeker heel veel elementen hergebruikt worden.” De Standaard en Nieuwsblad spraken van een som van 9,4 miljoen euro aan consultancy en ontwikkeling die nodeloos gespendeerd was. De hardware zou hergebruikt kunnen worden. “Ik kan de cijfers niet bevestigen”, klinkt het bij D’Eer.
Wat de leeftijd van ISLP betreft, bevestigt hij dat er voor de opmaak van pv’s nog Word 6.0 wordt gebruikt, “en dat zou op termijn een probleem kunnen zijn. Maar de reden is dat we nog een aantal macro’s voor de opmaak moeten gebruiken die opgelegd zijn door Justitie. Vandaag wordt er daar nu eenmaal nog veel op papier gevraagd.” D’Eer onderstreept wel dat het 20 jaar oude ISLP de voorbije 2 à 3 jaar een technische conversie heeft doorgemaakt. “We hebben het systeem op een moderne leest geschoeid, een proces dat vorig jaar werd afgerond. Op dat vlak is de technologie dus voldoende recent.”
ISLP Admin Tot slot nog even vermelden dat ISLP niet mag verward worden met ISLP Admin, een HR-tool van, de lokale politie waarover enkele jaren geleden ophef ontstond. Enkele lokale korpsen beslisten toen om naar een ander systeem (Peoplesoft van Oracle) over te stappen bij gebrek aan goed ondersteuning vanuit het federale niveau. “ISLP Admin heeft niets meer te maken met ISLP, en is daarom omgedoopt tot GALoP”, aldus nog D’Eer. “Het is de voorbije jaren veel verbeterd en de meeste zones gebruiken het nog steeds. De belangrijkste reden is dat het politiestatuut zo specifiek is dat de meeste HR-tools niet voldoen. Of je zou Peoplesoft op maat moeten laten herontwikkelen, zoals sommige korpsen deden, maar dat is erg duur.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier