Invloed van CIO was nog nooit zo groot
34 procent van de cio’s rapporteert rechtstreeks aan de ceo. Dat is een toename met meer dan tien procent vergeleken met vorig jaar. Maar het tekort aan technische vaardigheden was nog nooit zo groot, zo blijkt uit een onderzoek van Harvey Nash en KPMG.
De 18de editie al van de CIO Survey van Harvey Nash en KPMG is het grootste onderzoek naar it-leiderschap ter wereld wat het aantal respondenten betreft. Dit jaar namen 3.352 CIO’s en technologische verantwoordelijken deel, verspreid over 82 landen waaronder ook België.
Een van de opmerkelijke resultaten is dat meer cio’s rechtstreeks rapporteren aan de ceo (34 procent) dan op gelijk welk moment in het afgelopen decennium, met een toename van 10 procent vorig jaar. Cio’s die rechtstreeks aan de ceo rapporteren, en hun invloed kunnen laten gelden zijn ook het gelukkigst: 87 procent zegt voldoening te halen uit zijn job.
Prioriteiten verschuiven
De bevindingen geven duidelijk aan hoe de prioriteiten van cio’s verder verschuiven. Ceo’s spitsen de aandacht vandaag meer toe op it-projecten die geld opbrengen (bijna twee derde, 63 procent) dan op projecten die geld besparen (37 procent). Een aantal van de traditionele topprioriteiten van cio’s boetten zelfs de voorbije vier jaar het sterkst aan belang in. Het verhogen van de operationele efficiëntie ging er met 16 procent op achteruit, en het leveren van stabiele it-prestaties met 27 procent.
In vergelijking met vorig jaar is de vraag naar digitale vaardigheden het sterkst toegenomen, met 21 procent, en die naar competenties op het vlak van beveiliging met 17 procent.
Tekort aan technische vaardigheden
Hoewel cio’s creatiever zijn en meer invloed hebben, toont het onderzoek echter ook aan dat ze nog steeds belemmerd worden door het grootste tekort aan technologische vaardigheden sinds de grote recessie nu al bijna tien jaar geleden. Bijna twee derde (65 procent) van de cio’s meent dat zijn organisatie door een gebrek aan getalenteerde medewerkers niet in staat zal zijn de veranderingen bij te houden – een toename met 10 procent in amper 12 maanden tijd.
Data-analyse is met 39 procent voor het tweede jaar op rij de meest gegeerde vaardigheid. In vergelijking met vorig jaar is de vraag naar digitale vaardigheden het sterkst toegenomen, met 21 procent, en die naar competenties op het vlak van beveiliging met 17 procent. Volgens het onderzoek zijn ondernemingen vooral op zoek naar de nieuwere vaardigheden in het digitale domein en in it-strategie.
Nooit geziene invloed
“Hoewel blijkt dat de cio een nooit geziene invloed heeft, zien we ook dat zijn rol in vele richtingen verruimd wordt”, stelt Albert Ellis, ceo van Harvey Nash Group. “In 2016 houden cio’s zich met een bredere waaier van uitdagingen bezig dan ooit, die vaak heel ver afliggen van de traditionele it, van het bestrijden van de groeiende risico’s op het vlak van cyberbeveiliging tot samenwerking met de raad van bestuur in het kader van innovatie en digitale transformatie. Aanpassingsvermogen, overredingskracht en het vermogen om het hoofd koel te houden in onzekere tijden zijn vaardigheden die aan belang winnen voor de cio van vandaag.”
“We zitten midden in een belangrijke ontwikkeling in de vierde industriële revolutie”, aldus Anthony Van De Ven, partner bij KPMG in België. “Dat stelt nieuwe eisen aan de cio en we zien een evolutie naar een ‘creatieve cio’ die zowel technologisch als zakelijk strategisch inzicht heeft en bedrijfsmodellen vernieuwt.”
En wat met België?
• 60% van de Belgische it-leidinggevenden heeft nu hogere budgetten ter beschikking dan in het voorgaande jaar. Het wereldwijde gemiddelde bedraagt 45%.
• 55% van de Belgische it-leidinggevenden plant hogere outsourcingkosten. Het wereldwijde gemiddelde bedraagt 50%.
• 13% van de Belgische it-leidinggevenden kreeg vorig jaar een loonsverhoging. Dat is het laagste aantal wereldwijd; het wereldwijde gemiddelde bedraagt 34%.
• 2% van de Belgische respondenten zijn vrouwen. Dat is het laagste aantal wereldwijd; het wereldwijde gemiddelde bedraagt 11%.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier