iOS7: 5 manieren waarop uw iPhone op een Android gaat lijken
Met het zopas op de consument losgelaten iOS7 geeft Apple zijn mobiele besturingssysteem de grootste facelift ooit. Wat meteen opvalt: Apple en mobiele concurrent Android groeien naar elkaar toe.
1. Plat design
De meest in het oog springende verandering in iOS7: alles ziet er anders uit. Onder invloed van design-goeroe Jony Ive, die na de hardware nu ook de software onder zijn hoede heeft, is Apple afgestapt van ‘skeumorfisme’. Dat is een geleerd woord voor het grafisch nabootsen van echte materialen, zoals hout, leder en chroom.
iOS7 bedient zich van wat heet ‘plat’ design. Elementen als het houten boekenrekje, het gele notablokje en het koperen kompas zijn verdwenen. In plaats daarvan komen vlakke grafische elementen en typografie. De app-icoontjes zijn zo plat als een dubbeltje. Waar vroeger knopjes of schakelaars afgebeeld werden, moet je nu op een woord tikken om een taak uit te voeren.
Toeval of niet: Android ziet er in zijn pure vorm al een hele tijd vlak en Spartaans uit.
2. Control Center
De functie die u wellicht het meeste zal gebruiken in iOS7 is het nieuwe Control Center. Dat krijgt u te zien met een opwaartse ‘swipe’ vanaf de bodem van het scherm. Het Control Center bevat instellingen als volume, schermhelderheid, het aan- en afzetten van wifi en bluetooth, en rechtstreekse shortcuts naar de camera, de wekker en de rekenmachine.
Het leven met een iPhone wordt dus een stuk makkelijker, want veel van die zaken zaten voorheen onhandig in het instellingenmenu begraven. Feit is: op Android-smartphones is het al jaren standaard, al zit het daar meestal bovenaan het scherm.
3. Notificaties
Het notificatiesysteem dat met een swipe omlaag wordt neergelaten uit de top van het scherm had Apple al bij de vorige versie van iOS al van Google (de maker van Android) gegapt. Dat wordt nu uitgebreid. Bijzonder handig is de ‘Vandaag’-tab, die in één oogopslag laat zien wat er de komende dag op de agenda staat.
Dat wordt in de eerst recensies (net zoals de rest van iOS7) lovend ontvangen, maar heel wat critici werpen op dat de notificaties nog niet op het niveau staan van Google Now, de functie in Android die zich erop beroemt dat ze mensen informatie aanbiedt nog voor ze erom gevraagd hebben en u bijvoorbeeld verwittigt dat u vroeger naar uw werk moet vetrekken wanneer er een file op de snelweg staat.
4. App-switching
Wie in iOS7 van de ene app naar de ander wil springen, krijgt in het midden van het scherm een reeks kaarten te zien met screenshots, in plaats van een rij iconen onderaan. Wil je een app sluiten, dan ‘veeg’ je ze van het scherm af.
Ook dat doet geen klein beetje denken aan Android en ook aan WebOS, het mobiele besturingssysteem van het jammerlijk ter ziele gegane Palm. Da’s geen wonder, want de laatste paar versies van Android werden uitgetekend door Matias Duarte, de ontwerper die destijds ook WebOS uitdacht.
5. Parallax
Het is een kleintje, maar als u met uw iPhone of iPad wiebelt, zal u merken dat de iconen een stukje boven de achtergrond lijken te zweven. ‘Parallax’ heet dat effect en Android-fanaten zullen opmerken dat je voor hun smartphones al tijden wallpapers kan downloaden die dat doen.
Goed voor de gebruiker
Je kan er dus niet naast kijken dat Apple een en ander gejat heeft van de grote concurrent, net zoals Android al jaren dingen afkijkt van Apple. Dat zorgt voor verhitte discussies tussen de ‘fanboys’ en zelfs voor rechtszaken wegens patentschending, maar al bij al is het een goeie zaak. De consument houdt er betere mobiele apparaten aan over.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier