IoT en blockchain zorgen voor inzicht in de supply chain

Johan Diels is director bij Simac ICT Belgium

Nieuwe technologieën zoals het internet der dingen, cloud computing, artificiële intelligentie, augmented reality, machine learning en blockchain zorgen voor grote veranderingen in de manier waarop we leven en werken. Tegelijk geven ze onze economie een enorme boost. Elk van deze technologieën op zich kan een sector op zijn kop zetten, maar wanneer je één of meerdere van deze innovaties combineert, is de impact nog een stuk sterker.

Zowel IoT als blockchain kan je fundamentele technologieën noemen, want andere innovaties kunnen daar nieuwe toepassingen op bouwen. IoT, bijvoorbeeld, zorgt voor de verbinding tussen de fysieke en de digitale wereld, en voorziet ieder apparaat of voorwerp van extra intelligentie. Zo goed als alles kan op die manier getraceerd of gemeten worden. Blockchain levert dan weer transparantie op. ‘Slimme contracten’ kunnen namelijk geraadpleegd worden door alle partijen die bij een transactie betrokken zijn.

Dat soort transparantie is cruciaal voor voorraadketens, die de laatste jaren steeds complexer zijn geworden. De globalisering zorgt voor een toename van het aantal partners die samenwerken om goederen van één plek in de wereld naar een andere te transporteren. Wanneer in die hele keten iets mis loopt, is het niet altijd duidelijk wat er fout is gegaan. Door iedere beweging van goederen te traceren met IoT en de gecapteerde data op te slaan in een blockchain, kan een transport stap voor stap gevolgd worden en kan exact aangetoond worden wie verantwoordelijk is voor een eventueel probleem.

Om dit te illustreren even een voorbeeld: een partij vlees wordt vervoerd van een slachterij naar een distributiecentrum van een winkelketen en van daar dan weer naar winkels van die keten. Het is duidelijk dat de temperatuur in dit geval goed gemonitord moet worden. Sensoren die op de verpakking zitten, meten op regelmatige intervallen de temperatuur. Die intervallen, en de maximale temperatuur zijn in een slim contract opgenomen. Wordt het voedsel te warm, bijvoorbeeld bij het overladen in een centraal pakhuis, dan merken de sensoren deze anomalie op en voegen ze die toe aan het slimme contract, zodat alle partners daar zicht op krijgen. Voorziet het slimme contract boetes bij te hoge temperaturen, dan worden deze boetes automatisch toegepast. Geen discussies mogelijk, niemand moet de schuld op een ander proberen af te schuiven. IoT en blockchain hebben alle info geregistreerd en geverifieerd.

Er zijn honderden dergelijke voorbeelden te bedenken van hoe IoT en blockchain toegepast kunnen worden op de voorraadketen. Denk maar aan het transport van gevaarlijke goederen, toxische vloeistoffen, medische voorraden enzovoort. De sky is hier werkelijk de limit, want transparantie doorheen de voorraadketen is in vele sectoren een must. Blockchain en IoT zijn niet langer technologie om de technologie, beide zijn getransformeerd tot business cases.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content