‘iPad is veilig genoeg voor zakelijk gebruik’

© Belga

De iPad en iPhone zijn voldoende beveiligd voor gebruik binnen ondernemingen, mits die een aantal maatregelen nemen. Dat zegt onderzoeksbureau Forrester.

De iPad en iPhone zijn voldoende beveiligd voor gebruik binnen ondernemingen, mits die een aantal maatregelen nemen. Dat zegt onderzoeksbureau Forrester.

“In 2007 vonden ict-afdelingen de iPhone nog onveilig en ongeschikt voor ondernemingen. Drie jaar later bezitten zowel de iPhone als de iPad voldoende beveiligingsopties om wel geschikt te worden bevonden”, schrijven de Forrester-onderzoekers. Van die opties moet dan wel gebruik worden gemaakt, zo waarschuwt het onderzoeksbureau in een rapport.

In het rapport definieert het zeven maatregelen die ondernemingen moeten nemen om zowel de iPad als iPhone met een gerust hart te laten gebruiken door werknemers.Tot die maatregelen behoren onder meer het versleutelen van mailverkeer, het wissen van de apparaatinhoud bij verlies of diefstal, wachtwoordbeveiliging en het instellen van automatische vergrendeling na een bepaalde periode van inactiviteit.

Wanneer ondernemingen confidentiële gegevens bewaren op hun mobiele Apple-apparaten zijn bovendien nog extra beveiligingsmaatregelen nodig, zo zegt Forrester. De onderzoekers adviseren in dat geval onder meer om complexere wachtwoorden verplicht te stellen en om gebruik te maken van hardware-versleuteling.

Het installeren van antivirussoftware op de iPhone is volgens Forrester niet nodig en zelfs niet wenselijk. Volgens het onderzoeksbureau is het malwaregevaar te verwaarlozen. Niet alleen omdat Apple het aanbod van applicaties controleert via de App Store, maar bijvoorbeeld ook doordat applicaties afzonderlijk van elkaar draaien binnen ‘sand boxes’.

Toch missen volgens het onderzoeksbureau een aantal beheer- en beveiligingsmogelijkheden. Zo is het niet mogelijk om op de iPhone en iPad zakelijke en privé-gegevens van elkaar te scheiden. Ook ontbreekt ondersteuning voor authenticatie via smart cards. Bedrijven die dat laatste belangrijk vinden moeten uitwijken naar RIM’s BlackBerry, zo adviseert het onderzoeksbureau.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content