iPhone, iPad en iPod krijgen een facelift

© Apple
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Apple heeft zijn nieuwe mobiele besturingssysteem iOS7 onthuld. CEO Tim Cook noemt het het ‘De grootste verandering sinds de iPhone werd gelanceerd in 2007.’

iOS7 werd voorgesteld op Apple’s Worlwide Developers Conference in San Francisco. Het eerste wat opvalt: in overeenstemming met de geruchten die al weken circuleerden, heeft iOS letterlijk wat van zijn glans verloren. Zo is het uit met de metaal- en glaseffecten, en het faux-leder, -hout en -papier. De iconen, ingebouwde apps en de hele vormgeving zijn ‘platter’ geworden. Dat in navolging van concurrenten als Windows Phone en – vooral – Android.

IOS7 is meteen al verkrijgbaar voor softwareontwikkelaars. Vanaf het najaar gaat het ook naar consumenten. Wie het nieuwste model iPhone, iPad of iPod heeft, komt eerst aan de beurt.

Apple kreeg al een tijd de kritiek dat iOS er stilaan behoorlijk belegen begon uit te zien. Deze update moet het antwoord worden op concurrenten als Windows Phone – en vooral – Android. Maar meteen al komt ook de kritiek dat Apple daar wel erg driftig leentjebuur heeft gespeeld.

Nakomertjes

Meest opvallend wat dat betreft: het nieuwe Control Center, een menu dat tevoorschijn komt met een opwaartse ‘swipe’ vanaf de bodem van het scherm en de gebruiker toelaat om instellingen als wifi, Bluetooth en schermhelderheid te wijzigen. Zeer handig, maar Android had het al langer, al zit het daar bovenaan het scherm.

Ook multitasking komt bekend voor. Daar krijgt de gebruiker nu een reeks ‘kaarten’ te zien met afbeeldingen van wat er in open apps gebeurt. Ook dat hebben we al gezien in sommige versies van Android en vooral in WebOS, het mobiele besturingssysteem van de ter ziele gegane fabrikant Palm.

Nog een nakomertje, maar wel één waarmee Apple de concurrentie behoorlijk de duvel zal aandoen: iTunes Radio. In navolging van Spotify, Pandora en sinds kort ook Google, gaat Apple in iOS7 een eigen streaming-muziekdienst aanbieden.

Het recept is onderhand bekend: gebruikers kunnen de liedjes die ze willen te horen krijgen en eigen radiostations opzetten. In tegenstelling tot Play Music All Access, de tegenhanger die Google onlangs lanceerde, is iTUnes Radio gratis. Wie geabonneerd is op de dienst iTunes Match, de betalende dienst die toelaat om je muziek in de cloud op te slaan, zal wel kunnen luisteren zonder reclame. iTunes Radio gaat van start in de VS. Wanneer Europa volgt, is niet duidelijk.

Siri krijgt mannenstem

Nieuw in iOS7 is Air Drop, een functie waarmee je bestanden kan delen met andere iOS7-gebrukers die zich op korte afstand bevinden. De App-store zal voortaan automatische updates in de achtergrond toelaten. Ook de webbrowser Safari en de camera-app krijgen een update. Met iOS in the Car zal uw iPhone naadloos kunnen communiceren met een aantal nieuwe automodellen die in 2014 op de markt komen.

Siri, de digitale praatvaar van iOS, krijgt voortaan naar keuze een mannen- of vrouwenstem. Die wordt gelanceerd in het Engels, Frans en Duits. Ander talen zouden volgen. Gebruikers zullen Siri kunnen vragen om dingen op te zoeken op Twitter en Facebook. Merkwaardig: Siri zal dingen opzoeken op Bing, de zoekmachine van Microsoft, in plaats van met Google.

&file=mp4%3A%2FBBT%2FAPPLE________CODE2QPP_20130611.mp4&image=http%3A%2F%2Fimages19.knack.be%2Fimages%2Fresized%2F400%2F032%2F573%2F889%2F9%2F620_0_KEEP_RATIO_SHRINK_CENTER_FFFFFF%2Fimage%2F4000325738899.jpg&skin=http%3A%2F%2Fkanaalz.knack.be%2Fstatic%2Fthemis%2Fscripts%2Fgalleria%2Froularta%2Fskins%2Fslim%2Fslim.zip&streamer=rtmpt%3A%2F%2Frtsp.roularta.be%2Fptl-rtsp-roularta%2F

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content