Iris in het Canon-tijdperk
Een eerste balans na de overname van Iris uit Louvain-la-Neuve door Canon: nieuwe producten, maar radiostilte over de resultaten.
Een eerste balans na de overname van Iris uit Louvain-la-Neuve door Canon: nieuwe producten, maar radiostilte over de resultaten. Iris is in de zomer van 2013 als “onafhankelijk filiaal” overgenomen door het Japanse Canon. Sindsdien omvat het bedrijf 2 entiteiten: Products & Technologies voor het domein intelligente documentherkenning en Professional Solutions voor geavanceerde oplossingen en expertise inzake documentbeheer, informatie- en infrastructuurstromen.
In het segment producten voor het grote publiek heeft de onderneming meerdere nieuwigheden onthuld. Zo is er de muisscanner Iriscan Mouse Executive 2 voor Mac en Windows, met OCR- en compressietechnologieën uit eigen huis, plus de mogelijkheid om tot op A3-formaat te scannen. De Iriscan Mouse 2 kan bovendien in een gepersonaliseerde uitvoering worden verkocht (bijv. met het logo van de Rode Duivels). De scanpen IrisPen Executive 7 biedt voortaan ondersteuning voor ruim 130 talen en is uitgerust met OCR-technologie. En Iriscan Anywhere 3 is voorzien van een wifiverbinding voor gemakkelijkere aansluiting op laptop, tablet of smartphone. In het segment professionele producten onthulde Iris WebVerify for irisXtract voor de verificatie en validatie van webgebaseerde documenten, een nieuwe OCR-motor voor de Aziatische markt en een geoptimaliseerde versie van Iris Powerscan voor de verwerking van facturen.
Tijdens de jaarlijkse IrisLink-bijeenkomst stak Pierre de Meulenaere de loftrompet over de inspanningen van zijn onderneming inzake onderzoek en ontwikkeling (die de nieuwtjes hierboven), maar ook inzake de optimalisering van businessprocessen (lancering van IrisXtract for Documents, aangepast aan bestelbons, en automatisering van de verkiezingen in Ecuador en Honduras) en detectie-, conversie-, compressie- en indexeringstools voor omvangrijke documenten. Daarnaast blijft de onderneming inzetten op uitbestedingsdiensten (+ 40% van de activiteit in 2013) met haar 3 datacenters in België en Luxemburg. Voorts benadrukte de ceo het belang van de relatie met Canon: die biedt naar zijn zeggen “toegevoegde waarde voor de klanten”, terwijl “wij onze relaties met historische klanten als Adobe en HP als vanouds handhaven dankzij een zeer strenge governance.” En binnen de outsourcing is er geen concurrentie meer, want Canon Business Services is vooral gericht op outputdiensten, terwijl Iris op inputdiensten mikt.
Over de financiële gezondheid van Iris is absoluut niets vrijgegeven – zelfs niet in termen van tendenzen (de beursnotering is geschrapt), behalve de opmerking dat “we met name op internationaal vlak en vooral in Azië sneller zullen groeien dankzij Canon.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier