Is de BlackBerry Torch een iPhone-killer?

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

RIM heeft gisteren zijn nieuwe vlaggenschip voorgesteld, de BlackBerry Torch 9800.

RIM heeft gisteren zijn nieuwe vlaggenschip voorgesteld, de BlackBerry Torch 9800. De smartphone heeft naast een uitschuifbaar toetsenbordje ook een volwaardig touchscreen, en draait op het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 6. Grote vraag is of het hebbeding kopers zal kunnen weghouden van de recentste Android-toestellen, van Windows Phone 7 of van Apple’s iPhone 4.

Research In Motion heeft het niet gemakkelijk. De smartphoneproducent is nog wel erg in trek binnen bedrijfsomgevingen, en in de VS overtroeft BlackBerry zelfs Nokia in de verkoop, maar het BB-momentum lijkt over zijn hoogtepunt heen te zijn. Vandaag is het alles iPhone en Android wat de klok slaat.

De eerste twee BlackBerry-toestellen met aanraakscherm (de Storm 1 en 2, die de degens moesten kruisen met de iPhone) werden een flop, en in vergelijking met iOS4 of de laatste versie van Android leek het besturingssysteem van de Canadezen uit de middeleeuwen te dateren.

RIM moest met andere woorden sterk uit de hoek komen. Met een hippe, snelle en flitsende BlackBerry, en met een besturingssysteem dat zelfs verstokte Apple-fans zou doen knarsetanden. Niet om de eigen achterban of de traditionele businessgebruikers te overtuigen, maar wel diegenen die het gedateerde BB-toestel van hun werkgever beu zijn en uitkijken naar iets nieuws.

Op het eerste zicht lijkt RIM daar niet helemaal in te slagen. Laten we eerst even kijken naar de hardware. De meeste nieuwe toppers hebben bijvoorbeeld een processor van 1 GHz onder dak, en kunnen uitpakken met een schermresolutie van 480 x 800 pixels of (veel) beter. De BlackBerry Torch 9800 moet het doen met een processor van 624 MHz (de eerste recensies wijzen al op ‘vertragingen’ bij softwaretoepassingen), en met een schermresolutie van 360 x 480 pixels.

Het nieuwe besturingssysteem, dat in een later stadium ook uitgerold wordt naar de Bold 9700, de Bold 9650 en de Pearl 3G, heeft enkele leuke nieuwe features, en scoort met een interface die op maat geschreven lijkt voor multitasking. De universele inbox, die zowel mails, RSS feeds als updates van sociale netwerken verzamelt en overzichtelijk presenteert, is zelfs redelijk uniek.

Ook straf is de mogelijkheid om de hele mediabibliotheek op je pc te synchroniseren met de BlackBerry via wifi. Iets wat Apple en Google allicht ook zullen introduceren wanneer ze een nieuwe versie van hun mobiele besturingssysteem loslaten op de wereld. Daarbuiten heeft BlackBerry 6 volgens de Amerikaanse recensenten vooral goed naar de concurrentie gekeken, en heeft het besturingssysteem een hoog ‘me too’-gehalte.

“Probleem is dat Research In Motion in het verleden te weinig aandacht besteed heeft aan een degelijk ecosysteem voor applicaties van derden”, heet het, “waardoor het bedrijf nu een forse inhaalbeweging moet maken. Bij Android en iPhone zijn het vaak de externe apps die de minpunten verdoezelen of wegwerken. Bij RIM is dat veel minder het geval.”

Volgens RIM is de BlackBerry Torch 9800 het beste toestel dat de producent ooit op de markt gebracht heeft, en er is niemand die daar aan twijfelt. BB-aficionado zullen ook in de wolken zijn met het nieuwe speeltje. Maar op het technologische vlak, en wat software betreft, zijn Lazaridis en co. nog mijlenver verwijderd van de ‘echte’ marktleiders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content